Стана ясна причината за тайната новогодишна хоспитализация на американския министър на отбраната - Лойд Остин

Стана ясна причината за тайната новогодишна хоспитализация на американския министър на отбраната - Лойд Остин
10-01-2024г.
0
Лентата

Само преди дни Пентагонът изненадващо обяви в официално съобщение, че министърът на отбраната на САЩ е бил приет още в понеделник вечерта на 1 януари във военната болница "Уолтър Рийд", която се намира близо до Вашингтон "заради усложнения, последвали неспешна медицинска процедура".

Стана ясна причината за тайната новогодишна хоспитализация на американския министър на отбраната - Лойд Остин на САЩ има рак на простатата. Той е бил приет по празниците за операция, а по-късно и за лечение на инфекция на пикочните пътища, свързана с тази операция, съобщиха днес медицински източници, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

70-годишният Остин е бил приет в Националния военномедицински център "Уолтър Рийд" на 22 декември и е претърпял операция за лечение на тумора. Седмица по-късно Остин е получил инфекцията. В продължение на дни висшите служители на администрацията и отбраната не са били информирани за хоспитализацията му или за рака.

Днес началникът на канцеларията на Белия дом Джеф Зайънтс нареди на министрите да го уведомят, ако някога не могат да изпълняват задълженията си.

Заради това, че за отсъствието от министерския пост не беше уведомен президентът Джо Байдън, в САЩ избухна скандал. Държавният глава бе подложен на голям натиск да уволни министъра на отбраната заради това, че четири дни, докато е бил в интензивното отделение, Байдън е бил в неведение, че се намира в болница.

Белият дом обаче е бил информиран чак на 4 януари, а през това време заместничката на Остин, Катлийн Хикс е била на почивка в Пуерто Рико, отбелязва британското издание. Това се случва в момент, когато войната продължава да бушува в Газа и Украйна, и доведе до силен натиск върху Белия дом да предприеме действия, като републиканците призоваха министърът на отбраната да бъде сменен, коментира "Телеграф", предава БТА.

Критиците, включително политически съюзници на американското правителство, упрекнаха администрацията за секретността около здравословното състояние на Остин, като мнозина отбелязаха, че на фона на активното, макар и непряко, участие на САЩ в две войни и неотдавнашното нарастване на броя на нападенията срещу американските сили, разположени в Близкия изток, е имало опасност тази потайност да доведе до бедствие.

Служители от Белия дом и Пентагона вчера обещаха да преразгледат пропуските в комуникацията, но отново отказаха да разкрият повече подробности за ситуацията - включително дали Остин изобщо е бил неработоспособен и какво е наложило продължителния му престой в болница, отбелязва "Вашингтон пост".

Белият дом заяви, че министърът на отбраната ще остане на поста си, но отбеляза неговата "липса на прозрачност" и призова за преразглеждане на процедурите, пише в. "Гардиън".

Пентагонът изказа предположение, че забавянето на разкриването на местонахождението му поне отчасти се дължи на това, че началникът на кабинета на Остин е бил в отпуск по болест. В свое изявление в събота Остин заяви, че поема "пълна отговорност" за потайността около престоя му в болницата, посочва изданието.

Остин е вторият човек след Байдън в командването на американската армия и задълженията му изискват да бъде на разположение във всеки момент, за да реагира на всяка криза в националната сигурност, отбелязва "Гардиън". Това включва постоянна готовност за влизане в защитена комуникация с други официални представители в случай на предстояща ядрена атака - нещо, което трудно би могло да се направи от леглото в интензивно отделение, коментира британският вестник.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.