Google се съгласи да плати $5 млрд. заради тайно следене на милиони потребители

Google се съгласи да плати $5 млрд. заради тайно следене на милиони потребители
30-12-2023г.
0
Лентата

Автор: obektivno.bg

Google се съгласи да уреди колективен иск, заведен през 2020 г., заради това, че неговият браузър Chrome тайно проследява интернет активността на милиони потребители, дори когато използват настройката „инкогнито“, съобщи Ройтерс.

Делото, заведено в Калифорния, обвинява американския технологичен гигант, че продължава да „проследява, събира и идентифицира данни за сърфирането в реално време“, когато потребителите смятат, че личната им информация и дейности са защитени.

Ищците твърдят, че сайтовете, използващи анализите на Google, събират информация от браузърите в режим „инкогнито“, включително съдържание на уеб страници, данни за устройства и IP адреси.

Жалбоподателите твърдят, че това е превърнало Google в „безотчетна находка от информация“, като е позволило на компанията да научи за техните приятели, хобита, любими храни, навици за пазаруване и „потенциално неудобни неща“.

Те също така обвиниха Google, че е взела частната активност на потребителите на Chrome при сърфиране и след това я е свързала с вече съществуващите им потребителски профили.

През август американският окръжен съдия Ивон Гонзалес Роджърс отхвърли предложението на Google да прекрати делото, като посочи, че компанията никога не е разкривала на своите потребители, че събирането на данни продължава дори при използване на частен режим.

„Предложението на Google зависи от идеята, че ищците са се съгласили Google да събира данните им, докато сърфират в частен режим“, каза Роджърс. – „Тъй като Google никога не е казвал изрично на потребителите, че го прави, съдът не може да установи като правен въпрос, че потребителите изрично са се съгласили със събирането на въпросните данни.“

Делото, заведено от жител на Флорида, Уилям Байът, и жители на Калифорния, Часъм Браун и Мария Нгуен, обхваща „милиони“ потребители на Google от юни 2016 г. насам. Те поискаха най-малко 5 милиарда долара, или около 5000 долара обезщетение на потребител, за нарушения на законите за следене и подслушване.

Според известието, подадено по-рано тази седмица, Google и ищците са постигнали предварително споразумение, което ще доведе до отхвърляне на съдебния спор. Условията за уреждане не бяха оповестени, но адвокатите заявиха, че се очаква да представят официално споразумение за одобрение от съда до 24 февруари 2024 г.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.