Епицентър: До ректора на НБУ – ще уволните ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие?

Епицентър: До ректора на НБУ – ще уволните ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие?
04-10-2023г.
0
Лентата

Днес и сайтът Епицентър повдигна въпроса за освобождаване на проф. Евгений Дайнов за насаждането на невиждана омраза в обществото.

Припомняме, че вчера КритичноБГ повдигна същата тема със заглавие: Докога ще търпим речта на омраза на Дайнов? Нарече протестиращите: „Диви орди, блатни твари“! Докога ще го търпи и НБУ? По късно пуснахме анкета, дали да бъдат отнети преподавателските права на въпросното лице, което си позволява подобен не само недостоен, а нецензурен език с ярка омраза. Днес, 16 часа по-късно публикувахме резултатите в материал под заглавие: Над 3000 поискаха преподавателските права на Дайнов да бъдат отнети. Само 8 – не!
Публикуваме статията на Епицентър едно към едно:

До ректора на НБУ – ще уволните ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие?

Публикациите във Фейсбук, в които професорът по политически науки в Нов български университет (НБУ) проф. Евгений Дайнов нарича протестиращите миньори и енергетици „орки“, „диви орди“, „блатни твари“ и „кръвосмесени джуджета“ предизвикаха истинска буря в социалната мрежа.

Граждани се обръщат към ръководството на НБУ и питат ще има ли реакция. Публични личности се заканиха официално да алармират всички български институции и да искат оставката или уволнението на скандалния преподавател, който си е позволил недопустим език на омразата срещу български граждани, данъкоплатци, работници.

Епицентър.бг отправя официално питане до ректора на уважавания вуз проф. Пламен Дойнов как ще реагира в тази ситуация и ще санкцинира ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие.

Припомняме, че преди три години друг професор – Михаил Мирчев бе освободен от СУ „Св. Климент Охридски“ след проверка на Етичната комисия към университета за ксенофобия, национализъм и расизъм в неговите лекции. Етичната комисия тогава бе сезирана след гневно Отворено писмо на Студентското общество за равенство в СУ, което обвини проф. Мирчев, че в лекциите му има недопустими антиромски, антитурски, антибежански, антисемитски и откровено расистки елементи. Лекции на проф. Мирчев, качени в Ютуб, предизвикаха бурното недоволство от Студентското общество за равенство и въпреки, че социологът получи подкрепа от други свои студенти, гражданският му договор с най-влиятелния български вуз бе прекратен.

За какво ректорът на СУ проф. Атанас Герджиков освободи проф. Мирчев пред три години?

Етичната комисия към СУ тогава извърши собствена проверка на лекциите на Мирчев, независима от получения сигнал на Студентското общество за равенство. Установи, че в тях е налице „генерализация, стереотипизация и едностранчивост в изложението по отношение на отделните етнически групи“, които „подсилени с внушения за враждебност и агресивност биха могли да затвърдят предразсъдъци и да водят до формиране на нагласи за дискриминационно отношение“.

Комисията обаче отхвърли твърденията на авторите на сигнала, че в своите лекции Мирчев „разгръща крайно десни и фашистки теории“, нито че същите са „изпълнени с ксенофобско и антисемитско съдържание“. Според СУ това са „крайни квалификации и преувеличения“.

А какво казва в последните дни проф. Егений Дайнов в социалните мрежи?

Скрийншот от най-запомнящата се с използваните епитети публикация на проф. Дайнов по адрес на протестиращите продължава да се разпространява във Фейсбук.

Тя гласи: „Дивите орди, блатните твари, кръвосмесените джуджета не искали да преговарят с правителството, току-що разбрах. Моля? Я, пак? Някакви диваци, мразещи да са в Европа и искащи да са в Мухонасранкс, но не отиващи там, защото ги е страх от жените им – та точно тези подгизнали и плесенясали блатни диваци не искат да преговарят с правителство на страна – член на ЕС и НАТО? Е, време е тази страна – член да им покаже защо е страна – член и защо те са презрени диваци, пребиваващи в перманентен ужас от жените си.“

Само този текст идва да покаже, че проф. Дайнов налага в обществото език на омраза, на нечовешко отношение към определана част от сънародниците си, на публична агресивност към една социална група, която се бори за своите права.

Проф. Дайнов нарича с недопустимо обидни квилификации част от гражданското общество в България, нарушавайки конституционните правата на тези граждани да протестират, което е европейска демократична норма.

Уважаеми проф. Дойнов – ректор на НБУ,

Правото на свободно изразяване е фундаментален принцип, залегнал както в българската Констуитуция, така и в Конвенцията за правата на човека и Хартата на основните права на ЕС.
Тя обаче не е абсолютна – носи със себе си ограничения, особено в случаите, в които това право започне да нарушава правата на другите. Такъв е случаят със словото на омразата, което представлява категорична заплаха за достойнството на конкретни личности и цели социални групи. Точно това извира от постовете на проф. Дайнов, които взривиха общественото мнение.

Забраната за враждебно говорене е регламентирана в множество български и международни законови актове, а борбата с нея е обект на многобройни документи и препоръки, които зясега нямат правнообвързващ характер. Но изискват обществена санкция.

Едновременно с това езикът на омразата е криминализиран в действащия български Наказателен кодекс:

Чл. 162. (1) (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г., бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

Цитираме проф. Евгений Дайнов: „Време е страна -член на ЕС да им покаже (на дивите орди) защо е страна член и защо те са презрени диваци, пребиваващи в перманентен ужас от жените си“.

Чл. 188. (1) Който чрез слово, печат, действие или по друг начин подбужда към дискриминация, проповядва към противопоставяне или премахване на лице или на група лица на основата на техен действителен или предполагаем защитен признак, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с порицание.

Цитираме проф. Евгений Дайнов: „Вижте сега. Този метеж на въглищарските путиноиди и техните крепостни орки не може повече да бъде търпян.
Ангажирайте цялата мощ на държавата. Ще бъдете подкрепени. Българският народ е преди всичко боязлив и се прекланя пред власт, която показва, че е такава. Действайте твърдо сега и си решавате големи проблеми за 30 години напред. Правено е (Тачър, Рейгън). Ако искате, мога да ви изнеса кратки лекции“.

(2) Който явно подбужда към извършване на престъпление срещу лице или група лица на основата на техен действителен или предполагаем защитен признак, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с порицание.

Отново цитираме проф. Евгений Дайнов: „Но действайте, за да не се задействат гражданите и да стане страшно. Последното нещо, което искате, е на магистралата да се появят линч-отряди. А те ЩЕ се появят.
ПС. Ако в четвъртък, когато пак трябва да тръгна из страната, путониодните кръвосмесени крепостни продължават да блокират пътищата, аз лично ще се заема. Не го допускайте, моля“.

И още един основополагащ за мисленето на проф. Дайнов цитат от неговите постове във ФБ: „Доколкото си спомням от историята, крепостните биват вкарвани в рамките на приличието с помощта на нагайки и конни стражари. Де ги?“

Уважаеми г-н ректор на НБУ, Вие сте преподавател по история и теория на литературата, академично и творческо писане в НБУ. Автор сте на идейния проект и директор на научната програма „Литературата на Народна република България (1946–1990)“.

Отчитайки Вашата професионална и научна подготовка, се обръщаме към Вас и ви питаме – подобно мракобесие, което извира от публикациите на Евгений Дайнов може ли да бъде толерирано в нашето общество?

Може ли човек, човек изповядващ такива антихуманни принципи да бъде преподавател на Вашите студенти?

Допустим ли е езикът на Евгений Дайнов за човек с научни титли и е редно ли ВУЗ-ът, който Вие ръководите, да се слави с такъв научен кадър?

Езикът на омразата не е пътят към Европа. Езикът на омразата разгражда всяко едно общество, защото минира принципите на толерантност, социална справедливост, взаимно уважение и защита правата на човека. Основополагащ принцип на ЕС е ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО, което ненакърнимо. То трябва да бъде зачитано и защитавано и е реалният фундамент на основните права.

Кажете, уважаеми г-н ректор на НБУ, намирате ли тези европейски ценности в публикаците на проф. Евгений Дайнов?

Прилагаме мнение на публични личности за поведението на проф. Дайнов

Д-р Диана Тагарева:

Вх. № от НБУ: П-ПС-1, 03.10.2023.

Вчера на 2.10.2023 година подадох сигнал за недостойно поведение на преподавателя в НБУ Евгени Дайнов.

Намирам за изключително неправилно, който и да е преподавател да има подобна обидна позиция срещу цял сектор на икономиката добивно-енергийният. Обобщението за гномове, орки, роби, насаждането на омраза и призивите за силово разправяне с енергетиците от Мариците е недостойно и не отговаря на моралните и етичните норми за преподавателска дейност.

Г-н Дайнов видимо е загубил присъствие на духа, преминал е във фаза на омраза и насаждане на омраза. Подобно поведение към честни, работливи и достойни хора е унизително. Енергетиците имат своето право на законен протест. Повечето от тях имат семейства, деца и роднини за които се трудят ежедневно.

Силно се надявам ръководството на НБУ да освободи от преподавателска дейност всяко лице, което с обществената си позиция обижда и използва тежки класификации и грозни думи по адрес на работещи и трудещи се хора. В противен случай, какво ще възпитат преподавателите на НБУ в техните студенти? Какъв пример биха им дали с очерняне на работещите хора, не работете защото ще сте орки!?

Смятам поведението на г-н Евгени Дайнов за недостойно и подобна личност не може да бъде преподавател не само в университет, но и в Образователната ни система въобще.

Евгени Петров:

Предлагам НБУ да уволни Евгений Дайнов!

Сега – съвсем сериозно. Прочетох десетки възмутени мнения във ФБ по повод един свръхциничен, свръхгаменски и свръхобиден статус на проф. Евгений Дайнов.

Това не е първата позиция на професора с близко до това по тон и съдържание. Десетки са и са от години.

Влогърката Флора Стратиева преди месеци описа и поведението а Дайнов по време а лекции.

Искам да припомня, че заради подобни изказвани в лекции в Ютюб от СУ беше уволнен проф. Михаил Мирчев.

Не виждам никаква принципна разлика между него и недопустимите публикации в социалната мрежа на проф. Дайнов.

Ето защо призовавам ръководството на НБУ да разгледа както тази, така и предишни публични изяви на проф. Дайнов и ако има еднаква мярка и обективност, да препоръча незабавното му освобождаване като преподавател в уважавания университет.

Не зная какво ще научат студентите, на едни от които примерно им чете Дайнов, а на други – Мария Пиргова.

Що се отнася до медиите, които с удоволствие публикуваха статиите му, някои от тях със спорно и политически пристрастно и необективно съдържание – най-добре е да прегледат в критичен план качеството а авторите си.

Стефан Ташев:

Четейки Дадзибаото на БатБаяна на прогресивните либерали Евгений Дайнов от снощи, се опасявам, че много скоро всички ще се окажем руски агенти, орки, джуджета и боклуци. Които трябва да бъдат изтребени от лицето на земята, защото пречат на ДобритеСили. На изперкалата и самозадоволяваща се секта. И най-вече на Прокопиев и ко, които бързат да прилапат парите от ПВУ. Който не е с нас, е против нас.

Валентин Иванов – Кардамски:

Предварително се извинявам, че е публикуван текст от поста на Дайнов! Невиждана реч на омразата! Невиждан цинизъм! От професор!

По-важното е, докога ще го държи НБУ да преподава?

Застава ли университетът зад думите му? Всичко в материала!

Александър Урумов:

Евгений Дайнов към управляващите:

Действайте твърдо, българският народ е боязлив и се прекланя пред властта!

Ако не вие, тогава аз лично ще се заема!

Владислав Апостолов:

А с вредните емисии от „колумниста“ Дайнов какво правим?

Добре поне, че хронично нехигиеничен… мъж(?) като него не е университетски преподавател и не го публикуват на конвейер във всички „демократични медии“ по „оста на радостта“ – „дневник-дойче веле“…

Представяте ли си как точно тези „протестно ориентирани“ издания гордо публикуват някакъв фанатик, който през пет минути публично нарича десетки хиляди протестиращи българи „орди“, „блатни твари“, „кръвосмесени крепостни“, заплашва, заканва се, пише за „линч-отряди“ срещу тях и зове държавата да използва цялата си мощ, за да ги смаже. Добре, че ситуацията изобщо не е такава, че иначе голям срам…

Представяте ли си ако канеха подобен екстремист редовно в големите телевизии да дава акъл и ако беше приеман от медийната ни среда като авторитет с важна позиция?

Би било едновременно страшно и смешно ако оваляни в собствените си нечистотии дегенерати минаваха за мисловен елит с медиен и академичен престиж.

Тогава щяхме да се замислим дали цялото нещо не е едно „времеубежище“ за безсмислени безмозъчища и дали проблемът не е толкова в агресивния и пиян клошар, а в системата, която го натрапва с всичките му „вредни емисии“ и то без да плаща данък „дайнов“ за замърсяване на околната среда…

Така говорят кварталните пияници, когато ги засърби задницата и много настървено си търсят боя.

По принцип не си цапам стената с алкохолни полюции, но тук се е постарал извънредно.

А сега си представете, че трябва да плащате по 1600 лева на семестър за да слушате последните статуси на Евгени Дайнов под формата на лекции, написа неговата бивша студентка Флора Стратиева.

Източник: kritichno.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.