Споразумението с енергетиците, което беше одобрено днес в парламента е бошлаф

Споразумението с енергетиците, което беше одобрено днес в парламента е бошлаф
04-10-2023г.
0
Гост-автор

То реално не изпълнява ключовите искания на протестиращите. Ако са сериозни, протестите трябва да продължат. Ако не продължат, то трябва да поставим под въпрос изначалната им цел. 

Например, в споразумението пише, че до 2035 г. базовите мощности на въглища трябва да са не по-малко от 1000 мВт. ТЕЦ "Марица Изток 2" сама по себе си има мощност 1600 мВт. Тоест споразумението позволява не само закриване на всички останали мощности, но и съкращаване в "Марица Изток 2" с над 1/3!
Дава се някакво мнимо обещание, че няма да се затварят ТЕЦ "административно", само че това така или иначе не фигурира в териториалните планове, които предизвикаха протестите. 

Целият проблем е в планираното съкращаване на въглеродни емисии, то е това, което на практика принуждава закриването на въглищни мощности. Това обаче по никакъв начин не е адресирано в одобреното днес споразумение. Правителството и НС не се обвързват с ангажимент да предоговорят с ЕК планираното съкращаване на емисии. 
В крайна сметка какво постигнаха тези протести, ако спрат дотук? Пореден епизод медиен пиар за Делян Пеевски? Защото, нали, той бил този, който довел преговорите до успешен завършек, както Борисов не пропусна да подчертае днес. 

Големият проблем остава. И той е, че от Брюксел ни налагат абсолютно ирационални изисквания, а нашите управляващи се съгласяват. България е отговорна за 0.12% от всички емисии на CO2 в света, по данни на самата Европейска комисия. Майката Земя въобще не ѝ пречат нашите емисии и няма да усети абсолютно нищо като си затворим въглищните мощности. 
Ние обаче ще усетим.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.