Никъде другаде "зелената" политика не е толкова агресивна

Никъде другаде
04-10-2023г.
0
Гост-автор

Наглостта и откровеното малоумие по темата с въглищните централи прекрачва всякакви рационални граници. 
1. Работещите в тях не губят работата си по силата на пазарната конкуренция. Те я губят вследствие на целенасочена политика на ниво ЕС, която чрез държавно-наложени ДАНЪЦИ оскъпява производството на електроенергия от въглища. Пазарът отдавна е напуснал, или по-скоро е бил изгонен от европейската енергетика.
2. Без значение от кога датира тази политика, без значение колко е силно зеленото лоби в ЕС и какъв е консенсуса, България е длъжна до последно да настоява за нейното ревизиране. Не само защото оскъпява енергията в Европа, но защото застрашава и енергийната сигурност, особено в контекста на конфликтните отношения с Русия. 
3. Най-безпардонно малоумни са спекулациите, че протестиращите енергетици са едва ли не путинисти. Напротив, въглищната енергия може и да е "мръсна", но със сигурност е евроатлантическа. Кои централи бяха запалени отново на бегом из цял ЕС миналата година, когато беше прекъснат достъпа до руски газ? Баш въглищните. 
4. Именно този толкова скорошен опит е показателен - когато ножът опре до кокала палим въглищата отново. С оглед на това, да се работи към пълното им премахване като енергиен източник и то в краткосрочен план е чутовно безумие. България трябва да се бори срещу това на ниво ЕС дори да го нямаше казуса с протестиращите работници.
5. Европейският съюз е уникален в своето задълбочаващо се енергийно малоумие (друга дума за това няма, съжалявам). Сега иска да налага "зелени мита" върху търговията със страни извън ЕС на база това колко "зелена" е веригата на производство на съответния продукт. Защото не ни стига потребителската инфлация последните 2-3 години, чиновниците на ЕС неспирно работят за нейното увеличение.
6. Никъде другаде "зелената" политика не е толкова агресивна. Чрез такива политики ЕС явно се опитва да се превърне в износител на регулация към останалия свят. Просто защото с този подход много скоро няма да може да изнася нищо друго. Само че регулацията, дори да може да е износ, се пише в центъра на съюза. В България сме периферия и регулация няма да можем да изнасяме. Но можем да изнасяме ток. Ние нещата, които можем да изнасяме с успех за момента не са много. Не е ли добра идея да се опитаме да ги запазим?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.