Джефри Сакс: Войните в Украйна и Близкия изток са следствие на американската арогантност

Джефри Сакс: Войните в Украйна и Близкия изток са следствие на американската арогантност
31-10-2023г.
0
Гост-автор

Решавайки да разширят НАТО, Съединените щати преминаха важна червена линия за Русия и това стана причина за конфликта в Украйна. Това заяви световно известният икономист Джефри Сакс, който участва онлайн в конференция в Париж, посветена на търсенето на пътища за мир в Украйна.

Вашингтон многократно е прекъсвал преговорите между Киев и Москва, подчертава експертът. Въпросът вече е дали Украйна ще оцелее, категоричен е той.

Ето какво каза Джефри Сакс пред конференцията:

Най-добрият начин да прекратите този конфликт би бил въобще да го избегнете. Той не трябваше да се случва. За съжаление обаче бе провокиран в по-голяма степен от политиката на САЩ, а не от прословутия "имперски експанзионизъм", в който е обвиняван Путин. Конфликтът започна именно заради желанието на Вашингтон да контролира политиката и сигурността на Украйна. По същество това беше много опасно желание, защото по този начин американците застрашиха сигурността на Русия.

Корените на този конфликт са в момента, в който САЩ решиха да прокарат идеята за разширяване на НАТО. Първоначалният план беше Вашингтон да си осигури контрол върху всички региони, които бяха изпаднали извън влиянието на Москва след разпадането на СССР през 1991 г. Съединените щати систематично прилагаха идеята да превърнат всички бивши републики на Съветския съюз в територия на НАТО.

Разширяването започна в Централна Европа в края на 90-те години и след това се разпространи още на изток през 2004 г., когато балтийските държави, Румъния, България, Словения и Словакия се присъединиха към алианса. Тогава, през 2008 г., Буш [заедно с други лидери на НАТО на срещата на върха в Букурещ] обяви, че рано или късно Грузия и Украйна ще бъдат приети в организацията. Така той прекрачи важна червена линия за Русия.

Защо това беше "червена линия"? Разширяването на НАТО в земите на Украйна и Грузия означава, че достъпът на Русия до Черно море се оказва много малък и заобиколен от двете страни от страни от НАТО. И това е отдавнашна цел, която Великобритания и Франция преследваха още по време на Кримската война (октомври 1853 – февруари 1856 г, бел. ред.). Тази идея за изолиране на Русия от Черно море впоследствие е развита от Збигнев Бжежински - в своите трудове той обсъжда как по този начин може да се отслаби руското влияние в източната част на Средиземно море и Близкия изток.

През 2008 г. тогавашните европейски лидери разбраха, че това е много опасна стъпка. Те се опитаха да разубедят Буш. Но САЩ, както обикновено, надделяха. Европейските лидери се държаха по много разочароващ начин - те не обясниха публично нищо по този въпрос. Тогава те просто се съгласиха с общата формула на срещата на върха на НАТО в Букурещ, според която алиансът се ангажира някой ден да разшири територията си за сметка на Украйна и Грузия.

Това се оказа катастрофално и за двете страни. Както каза Хенри Кисинджър: "Може да е опасно да си враг на Америка, но да си приятел на Америка е фатално." Това е точно украинският случай - страната умира в момента по вина на САЩ поради желанието за невъзможна цел - присъединяване към НАТО. Украйна умира на бойното поле за нещо, което никога няма да постигне, защото Русия няма да ѝ позволи да го направи. Русия има шест хиляди ядрени бойни глави - тя не може да бъде победена.

Американската арогантност не беше спряна тогава (през 2008 г.). Тя се прояви в още по-опасна форма през февруари 2014 г., когато Съединените щати се договориха с крайнодесните сили в Украйна, за да свалят Янукович чрез насилствен преврат. Няма съмнение, че САЩ стоят зад него. За пореден път Европа запази мълчание, може би защото беше съучастник.

Европейците по никакъв начин не защитават своите интереси. Но тези интереси не съвпадат с американските. Спомнете си какво каза Виктория Нюланд за европейските интереси: "ЕС да върви по дяволите!" Тя каза това в телефонен разговор, който беше прихванат и записан без нейно знание.

Така че, може би европейците трябваше да разберат този намек и да се досетят, че техните интереси тогава бяха пренебрегнати?

След свалянето на Янукович в Киев се установи крайнодесен режим под контрола на САЩ, който съществува и до днес. Този режим няма положителна цел. Той съществува, за да победи Русия, да я отслаби или поне да се бори с нея възможно най-дълго. В този процес загиват стотици хиляди украинци.

Не уважавам Зеленски и това, което той прави. Въпреки това, трябва да признаем - той е в много опасна позиция. Сигурен съм, че животът му ще бъде в опасност, ако се опита да сключи мир. Но това, което прави сега, е ужасно. За неговата страна, за Украйна, това е катастрофа.

Този конфликт можеше да бъде избегнат няколко пъти: през 2008 г., ако САЩ не бяха настоявали за разширяване на НАТО; през 2014 г., ако Щатите не бяха участвали в свалянето на Янукович; от 2016 до 2018 г., ако Германия и Франция бяха спазили споразуменията от Минск. Това отново е много тъжна история.

В крайна сметка беше ясно, че Украйна се нуждае от федеративна структура, подобна на Белгия - двете части на страната не се разбират помежду си, но беше необходимо да се гарантира, че ще съжителстват мирно заедно. Именно това беше идеята на Минските споразумения. Но САЩ ги изоставиха, последвани от Франция и Германия. Честно казано, не разбирам защо Европа не зачита собствените си интереси.

Както и да е, конфликтът можеше да бъде избегнат дори през декември 2021 г., когато Путин предложи проект на споразумение между Русия и Съединените щати за гаранции за сигурност, което имаше за цел да спре разширяването на алианса. Бяха предложени и преговори, които биха наложили ограничения върху разполагането на американски ракетни системи в Източна Европа и евентуално Украйна.

САЩ официално отговориха, че това не засяга Русия. Тя не трябва да се интересува какво правят Съединените щати с партньорите си от НАТО. Същото важи и за американските ракетни системи.

И на 24 февруари Путин прати войските. Това е цялата история. И след това, три дни по-късно, Зеленски каза: "Да, ще преговаряме". И Съединените щати дойдоха и казаха: "По дяволите, няма да преговаряте, ще продължите да се биете" - и така продължава и до днес.

Американските генерали не са много умни и никога не са били, доколкото знам. Те наредиха на Украйна да започне голямо контранастъпление в средата на юни, по време на което загинаха 70, 80 или дори 90 хиляди украинци. Киев не постигна никакъв успех. Чухте речта на Джо Байдън, в която той заяви, че всичко това е огромен успех.

Значи ни имат за идиоти, съжалявам, че го казвам, но е истина. И няма кой да говори за това честно. Къде е президентът Макрон? Можеше да каже честно. Според мен той знае всичко, което току-що казах. Той знае за всичко, но днес казва едно, а утре отрича думите си, а на другия ден пак казва истината и пак отстъпва. И така ден след ден. И всичко това заради САЩ, те са причината за това. И не разбирам защо САЩ са толкова успешни в насърчаването на нещо, което очевидно е много лошо за Европа.

И, разбира се, Германия и в частност Шолц се показаха като слабаци. Но ако Франция и Германия заедно кажат на САЩ: вижте, това е катастрофа, този въпрос трябва да бъде решен, всичко ще се получи. Но те не го правят. И ако Франция, Германия, Италия и Испания се обединят, конфликтът щеше да приключи, щеше да има преговори и всичко щеше да приключи.

Точно това трябва да направите. Времето минава, а условията, които могат да бъдат постигнати по време на преговорите, стават все по-лоши. Още през 2021 г. Русия не поиска други територии освен Крим. Тя не поиска Донбас, Запорожие или Херсон. Русия просто говореше за изпълнение на споразуменията от Минск и че не иска разширяване на НАТО. Сега тя контролира четири области, които, честно казано, ще бъдат много трудни за превземане, когато Русия победи на бойното поле.

И в бъдеще Русия ще вземе още повече, защото Украйна не може да спечели тази конфронтация. Освен това може дори да запази статуквото, така че дори идеята за прекратяване на огъня без политически условия от страна на Русия да не бъде приета.

Така че трябва да се водят сериозни преговори. Европа страда много от този конфликт, САЩ също, но те са виновниците за всичко. Затова Европа трябва да се ръководи от собствените си интереси. Но Брюксел... Разбира се, сега Брюксел не е нищо повече от проводник на външната политика на САЩ. И е голяма грешка на Европа, че Европейската комисия и централата на НАТО се намират в един град.

За Бога, преместете Европейската комисия на друго място. Нека Европа да бъде Европа, нека НАТО да бъде НАТО - въпреки че аз дори не вярвам, че имаме нужда от НАТО. Но така или иначе НАТО да си е НАТО, но не и Европа... и точно това заличаване на границите е толкова опасно за Европа.

И е опасно и за Съединените щати. Бих искал Европа да действа сама, заради самата Европа, но тя всъщност може да вразуми САЩ, което изобщо не е толкова лесно да се направи. Нямам начин да предам капка здрав разум на хората във Вашингтон, въпреки че се опитвам всеки ден. Абсолютно никой там не се интересува да слуша. Ние в САЩ изобщо нямаме рационални дискусии относно външната политика, но Европа може да сложи край на тези кървави глупости. Така че нека свърша тук. Ще се радвам да отговоря на няколко въпроса, ако имате такива.

Трябва да кажем на нашите правителства: Действайте! Между другото, говорих с френското ръководство. Мисля, че са съгласни в сърцата си, но не смеят да кажат истината. Не знам какво не е наред.

Този конфликт, на първо място, е разрушителен за Украйна. Дали Украйна ще оцелее като суверенна държава сега е много голям въпрос. Това е ужасно, защото Русия първоначално не си постави за цел да унищожи Украйна - но след това се превърна в кървава свада с НАТО... Със сигурност Украйна ще бъде първата жертва. Така че това е само първата загуба - сега всичко е много нестабилно.

Разбира се, всичко това е страшно утежнено от кризата в Израел и Палестина, която между другото е следствие от същата арогантност на САЩ. Защото всеки здравомислещ човек разбира, че това е толкова нестабилна и двусмислена ситуация, в която няма решение на палестинския въпрос – но не и САЩ.

Нашият съветник по националната сигурност каза преди две седмици - или мисля, че са минали вече три седмици - че ситуацията в Близкия изток е най-спокойната от 20 години. Това показва, че нищо не знаят. Те дори не правят изявления, за да скрият нещо подобно. Това само показва колко са глупави.

Така че това е същата арогантност. Ако въпросът е как може да функционира икономиката в тази ситуация, ще ни бъде много трудно да излезем от тази ситуация, защото макропрогнозирането е доста сложно нещо. Дори ако направим прогноза за сегашното време, или за следващата година, или след това.

Просто се сблъскваме с все повече и повече проблеми в Съединените щати. Бюджетът ни е напълно извън контрол, не можем да накараме Конгреса да се събира на всеки два месеца, за да решава бюджетни проблеми. Имаме истинско политическо шоу.

Правителството ни е пред разпад. Трябва да направим избор между осемдесетгодишен, който едва може да говори от подиум, и осъден престъпник. Това е американската демокрация и тя не е добра за икономиката.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.