Достена Лаверн: Ваня Григорова последователно заставаше срещу каузите на Сорос в България. Нелепо е да я наричат „соросоидка“

Достена Лаверн: Ваня Григорова последователно заставаше срещу каузите на Сорос в България. Нелепо е да я наричат „соросоидка“
30-10-2023г.
0
Гост-автор

Автор: Достена Лаверн, която написа книгата "Експертите на прехода" преди повече от 10 години. В нея описва цялата мрежа на Сорос и ролята на НПО в новата българска история.

Да се покажем достойни за истинската промяна

За тези, които не ме познават, казвам се Достена Ангелова Лаверн, авторка съм на книгата „Експертите на прехода“, в която разкривам пагубната роля на редица НПО-та, включително на фондация Отворено общество, за налагането на неолибералните политики в България по времето на т.нар. „преход“.

Тези политики доведоха до разграбването на публичния ресурс от чужди и родни олигарси. Наблюдавам с болка случващото се в кампанията на тези местни избори, и по-специално нападките срещу Ваня Григорова и твърденията, че е „соросоидка“, прокарваща неолиберални политики. 

Тези твърдения са толкова верни, колкото бяха и тези, с които по време на изборите за Европарламент през 2014-та приближени до БСП ме наклеветиха че съм нарекла възрастните хора “отворени гробове” или че съм човек на Ковачки и т.н!!! Аз платих солена цена и за книгите, които написах, а после и за нелепите клевети на хора които никога не са рискували нищо от комфорта и интересите си в името на Истината! Но най-тежка цена плаща народът, който все още не успява да избере политици, които да влязат в огъня заради него и да се преборят за неговия интерес!

Считам, че съм доказала компетентността си по темата за НПО мрежите, затова си позволявам да изкажа мнение за Ваня. Познавам и следя дейността й от години. Докато е работела по една програма на Отворено общество, тя попада на моята книга и остава силно впечатлена. Оттогава поддържаме връзка и мога да кажа, че е една от малкото хора, които последователно и безкомпромисно се бори срещу неолиберализма и мрежите му в България. Тези ѝ идеи са заложени в цялата ѝ визия за управлението на София, която се фокусира във връщането на обществените услуги в обществени ръце.

Ваня още през 2015 г. написа доклад срещу пагубните за България „структурни реформи“, налагани от МВФ и Световната банка и промотирани именно от Отворено общество. През годините написа още много доклади срещу неолибералните политики, представяше ги на редица дискусии и организираше граждански протести. Така например, тя се опълчи срещу добива на шистов газ в България и Европа (в който лично Сорос инвестира), организира масова кампания срещу трансатлантическите споразумения, които бяха изцяло в интерес на международните компании на гърба на гражданите, бореше се срещу големите транснационални компании, които искаха да вкарат ГМО в българското земеделие без оглед на последствията. Не на последно място, се опълчи срещу приватизацията на водата, на летището, на ЕРП-тата и т.н. Битките ѝ в защита на правата на работниците, пенсионерите и бедните хора в страната доведоха до не една победа, макар и несъзнавана от повечето хора. 

Сега, влизайки в политиката, вярвам, че победите ѝ ще бъдат много по-големи и осезаеми. Нека не се подаваме на клевети и партийни интриги прикрити под маската на претенции за “чисти” и “свети” стандарти в политиката! Докато не се вразумим и подкрепим реални алтернативи ще ни прехвърлят от едни на други “спасители”! Ваня е един от малкото примери у нас на човек, борещ системно и компетентно срещу неолибералните политики. Неуморна, силна и изключително подготвена, ценностите ѝ са неподправени! И моля ви, не я наричайте „соросоидка“! Нелепо и нечистоплътно е! Аз ще я подкрепя с чиста съвест! Призовавам ви и вие да го направите, ако наистина искате София и България да тръгнат по нов път. Не заради БСП, която до дъно ме разочарова, а заради политическата мъдрост да изберем човек, който ще върне мира и обществените услуги в София борейки се срещу тежко неолиберално наследство! В неделя нека покажем мъдро и зряло политическо мислене и подкрепим Ваня!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.