Десетки хиляди демонстранти изразиха подкрепата си за палестинците във Великобритания

Десетки хиляди демонстранти изразиха подкрепата си за палестинците във Великобритания
15-10-2023г.
0
Лентата

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на редица британски градове, за да изразят подкрепата си за палестинците на фона на безпокойството на международната общност от ситуацията в Израел и Газа, предаде ДПА.

Няколко хиляди души се включиха в шествие в Лондон, след като по-рано полицията предупреди, че ще арестува веки, който демонстрира подкрепа за палестинската ислямистка групировка "Хамас". Над 1000 полицаи охраняваха шествието в британската столица.

Междувременно палестинците започнаха масово да напускат северната част на ивицата Газа заради предупреждението на израелската армия, че предстои сухопътна операция.

ООН, както и редица правозащитни и други организации изразиха силно безпокойство от това как действията на Израел ще се отразят на цивилните. Въздушните атаки и обстрелът по анклава продължават и броят на убитите палестинци не спира да расте. 

Днешното протестно шествие в Лондон започна пред сградата на Би Би Си, като в началото бяха изстреляни сигнални ракети в националните цветове на Палестина. Демонстрантите носеха палестински знамена и плакати и скандираха "свободна Палестина".

Митинги имаше и в Манчестър, Единбург и други части на Обединеното кралство.

В навечерието на демонстрацията сградата на Би Би Си беше залята с червена боя. Полицията засега не е свързала инцидента с конкретна група протестиращи, но през последните дни медията бе подложена на критики от високопоставени представители на Консервативната партия и други лица заради редакционната си позиция да не нарича бойците от "Хамас" терористи.

Британското правителство застана твърдо зад Израел, а някои министри призоваха силите на реда да използват "цялата сила на закона" срещу лица, които демонстрират подкрепа за "Хамас" или заплашват еврейската общност във Великобритания.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.