Депутатите от сбирката с Доган бойкотират Пеевски, няма да присъстват на заседание на групата

Депутатите от сбирката с Доган бойкотират Пеевски, няма да присъстват на заседание на групата
09-07-2024г.
0
Лентата

Депутатите от ДПС, които застанаха на страната на почетния председател Ахмед Доган, бойкотираха заседанието на парламентарната група, свикано от Делян Пеевски. Днес ДПС трябваше да обсъди и реши какво да правяи с втория мандат за съставяне на правителство. Решението на 17-те депутати да бойкотират заседанието идва на фона на напрежение и разделението не само сред депутатите от ДПС, но и в партията като цяло.

Междувременно европейски либерали обявиха подкрепата си за Ахмед Доган, а разпространяващият позициите на Делян Пеевски официален пресцентър на ДПС благодари за подкрепата и обяви, че партията е единна.

Публикуваме становището на депутатите от ДПС, който отказват да присъстват на заседанието на парламентарната група:

СТАНОВИЩЕ
на
членовете на ПГ на ДПС, подкрепящи Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган

Във връзка с обявеното за днес заседание на ПГ на ДПС, ние, народните представители, подкрепящи Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, приехме с единодушие решение за неучастие в насроченото за днес заседание на Парламентарната група със следните мотиви :

1. Потвърждавайки още веднъж изразената от нас позиция за спешна необходимост от връщане към нормалното функциониране на колективните органи на партията, считаме, че настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган;

2. В подкрепа на това подчертаваме, че НЕ СА СПАЗЕНИ указанията на Почетния председател д-р Ахмед Доган, гласящи, че, съобразно създалата се ситуация, ДПС трябва да има ясно изявени съпредседатели - както за партията, така и за парламентарната група. 
1. Джевдет Чакъров 
2. Делян Пеевски

Което означава:

1. съпредседателско участие в преговорния процес;
2. общи решения със задължителни два подписа на двамата съпредседатели;
3. в евентуално коалиционно правителство всичко трябва да се легитимира/ подкрепя с подпис на двамата съпредседатели.

3. Не взимаме участие на обявеното заседание, защото няма ясно разписан дневен ред.

4. Подчертаваме, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на Парламентарната група, а на колективните политически органи на партията.

Неучастието на по-голяма част от областните председатели на партията на вчерашното импровизирано и нелегитимно събиране, както и силната международна подкрепа, получена от либерални организации, изразена в официални писма до Почетния председател д-р Ахмед Доган от президента на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите, председателя на Либералната мрежа на Югоизточна Европа Роман Якич и дългогодишния лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън, ни дава увереност, че зададената посока „ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА“ е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи. 

Източник:Гласове”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.