Русия: Детската болница в Киев е ударена от зенитна ракета на украинската ПВО

Русия: Детската болница в Киев е ударена от зенитна ракета на украинската ПВО
09-07-2024г.
0
Лентата

Киев обвини Москва, че умишлено е стреляла по детска болница в Киев, убивайки цивилни. Русия отрече обвиненията и заяви, че падналата върху болницата ракета е украинска от система за противовъздушна отбрана, и посочи като доказателство видеокадри, публикувани в социалните мрежи, от падането на ракетата. Очевидец е заснел момента на сблъсъка в Киев.

Потребители в социалната мрежа X/Twitter сравниха характеристиките на руската крилата ракета Х-101, която според СБУ е поразила болницата, и ракетата земя-въздух от системата за противовъздушна отбрана NASAMS. Украйна получи такива ракети от редица държави, сред които САЩ, Норвегия и Литва.

Мобилният комплекс NASAMS е американо-норвежка технология. Основното тактическо оръжие на зенитно-ракетната система е батарея, състояща се от три взвода (девет пускови установки, всяка от които може да изстреля до шест ракети, един оптико-електронен комплекс за насочване NTAS и три радиолокационни станции). За сравнение, ето как изглежда ракета X-101 (с характерните си крила) преди удар по киевския завод „Артьом“, извършен през същия ден.

Първото видео показва Х-101 – ракетата, поразяваща военния завод, второто – ракетата, падаща върху болницата.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че умишлено е взела на прицел детската болница „Охматдит“ , твърдейки, че „е невъзможно Русия да не знае къде летят ракетите й и трябва напълно да отговаря за престъпленията си“.

Украинският вътрешен министър Игор Клименко нарече Русия „нация от отрепки“, добавяйки, че най-малко седем души са били убити в столицата.

Руските военни потвърдиха, че са изстреляли бараж от ракети с голям обсег в понеделник, но подчертаха, че тe са били насочени към военни заводи и летища в Украйна. „Многобройни снимки и видеоклипове от Киев неопровержимо потвърждават унищожаването от украинска зенитна ракета, която е била изстреляна от пускова установка, разположена във вътрешността на града“, се казва в изявлението.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава на 9 юли, след като детската болница в Киев беше разрушена, а Русия и Украйна се обвиниха взаимно за трагичния инцидент.

Източник: obektivno.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.