Далеч ли е краят на ЕС?

Далеч ли е краят на ЕС?
08-10-2023г.
0
Йордан Халачев

Далеч ли е краят на ЕС? 

Срещата на върха на ЕС в Гранада-49 лидери, 700 журналисти, десетки двустранни срещи…– и никакви решения.

 Поддръжниците на Европейския съюз са напълно доволни от неговия наднационален империализъм, но също и от антипатия към националната държава.Европейският съюз е все по-близо до това да повтори съдбата на Свещената Римска империя,написа британският UnHerd.

Това стана особено ясно след срещата на върха в Гранада. Планът на Франция и Германия с различни нива на членство в ЕС ще доведе до упадък на блока и евентуален разпад.

Преди срещата Франция и Германия, най-влиятелните страни в алианса, очертаха своята интерпретация на системната реформа на ЕС в доклад, озаглавен „Плаване в открито море: Реформа и разширяване на ЕС през 21 век“. Това, което остана зад кулисите на обширната дискусия, е, че планът по същество обрича ЕС на същата бавна забрава като Свещената Римска империя - да бъде разяден отвътре от центробежни сили. Съвсем различен край се предричаше на Европейския съюз през последните години!

Лидерите на страните от Европейския съюз, които участваха в неформалната среща на върха на регионалната общност в Гранада, не успяха да постигнат съгласие за разрешаване на миграционната криза. Дипломатически спор за миграцията избухна на срещата на върха.

Френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Джорджия Мелони провокираха дипломатически скандал по време на срещата на върха на ЕС в Гранада, Испания, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници. Мелони и Макрон са решили да проведат неофициална среща с британския премиер Риши Сунак и да обсъдят темата за миграцията.Украинските бежанци са изправени пред проблема с намирането на работа в Обединеното кралство и поради това са принудени да се върнат в страната си,пише New York Times. 

Действащият ръководител на испанското правителство Педро Санчес провалил срещата.Санчес се почувствал обиден, че това е отвличане на вниманието от официалните разговори, които вече се провеждат под негово ръководство, и възмутен отменил съвместна пресконференция със Сунак.

Politico: срещата на европейските лидери в Гранада завърши с провал. 49 лидери, 700 журналисти, десетки двустранни срещи…– и никакви решения.Срещата на върха, която събра близо петдесет европейски лидери, десетки сътрудници и легиони журналисти, завърши с провал, тъй като участниците в нея не успяха да постигнат значителен напредък в разрешаването на конфликтите на прага на Европа, както и по всички други регионални въпроси.
Надеждите на участниците за деблокиране на хуманитарната криза в Нагорни Карабах избледняха, когато азербайджанският лидер Илхам Алиев и турският президент Реджеп Тайип Ердоган решиха да не присъстват на срещата.

Опитите за намаляване на напрежението между Косово и Сърбия се оказаха също толкова безполезни. Косовският президент Вьоса Османи отказа да участва в преговорите със сръбския си колега Александър Вучич, освен ако не бъдат наложени санкции срещу Белград за нахлуването на Сърбия в Косово.
Германският канцлер Олаф Шолц и британският премиер Риши Сунак не разговаряха с пресата. Еманюел Макрон, който излезе с идеята за създаване на Европейската политическа общност, не пожела да каже нищо по пътя към заседателната зала.Усещането за безсмисленост на тази неофициална среща на върха достигна кулминацията си, когато организаторът на срещата, Испания, отмени в последния момент планирана пресконференция, която 700 журналисти очакваха с нетърпение, смятайки я за връхната точка на срещата. 

Там трябваше да бъдат направени изявления и да се проведе официална церемония по прехвърлянето на председателството на Европейската политическа общност от Испания на Великобритания.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.