ЧЕТИВО ЗА САМАРЯНИТЕ НА ЗЕЛЕНСКИ

ЧЕТИВО ЗА САМАРЯНИТЕ НА ЗЕЛЕНСКИ
24-01-2023г.
0
Любо Кольовски

"Вълна от оставки и уволнения в Киев, след като вчера президентът Володимир Зеленски обяви война на корупцията и анонсира мащабни кадрови промени на средно и високо управленско равнище в резултат на най-шумния корупционен скандал от началото на руската инвазия, който създава риск от охлаждане на западния ентусиазъм по отношение на правителството в Киев.
Заместник-генералният прокурор на Украйна Олекси Симоненко беше отстранен от поста, съобщиха от Генералната прокуратура на страната.
В изявлението, в което се обявява отстраняването му, не се посочва причина за решението, но се казва, че то е било "според собственото му желание".
Този ход идва, след като украински медии съобщиха, че Симоненко е пътувал на 10-дневна ваканция до Марбея, Испания, въпреки че президентът Володимир Зеленски забрани на длъжностни лица да пътуват в чужбина за неправителствени цели.
По-рано днес оставка подаде и зам.-началникът на президентската канцелария Кирило Тимошенко, след като през миналата седмица и друг помощник на Зеленски, Олексий Арестович, също се оттегли от своя пост.
От поста си се оттегли и заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов.
Тези оставки са факт, след като в понеделник украинският президент Володимир Зеленски заяви, че планира да се справи с корупцията в правителството си през следващите дни.
Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, заяви днес, че е поискал вчера от Зеленски да бъде освободен от задълженията си, предаде Ройтерс.
"Благодаря на президента на Украйна Володимир Зеленски за доверието и за възможността да върша добри дела всеки ден и всяка минута", написа Тимошенко в "Teлеграм".
Тимошенко не посочи причина за оставката си. Украинските медии съобщиха, че оставката на Тимошенко може да е част от кадровите промени, които обяви Зеленски.
Декрет, с който Зеленски приема оставката на Тимошенко, бе публикуван на уебсайта на президента.
Зеленски заяви вчера, че тази седмица ще бъдат обявени персонални промени в правителството, в областите и в силите за сигурност, след като в медийното пространство се появиха твърдения, че украински представители незаконно са се обогатили покрай войната с Русия.
Тридесет и три годишният Тимошенко стана заместник-ръководител на президентската канцелария през 2019 г. Той беше част и от предизборния екип на Зеленски.
След като руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година, Тимошенко се е забъркал в няколко скандала, свързани с това, че ползвал скъпи автомобили за лични нужди, твърдят украински медии. Той отхвърля всички обвинения.
На сайта на президента на Украйна беше публикуван указ за приемане на оставката на Тимошенко.
Според украински медии, от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Тимошенко е бил замесен в няколко скандала, свързани с използване от него в лично качество на скъпи автомобили. Тимошенко отхвърли всички обвинения.
Оставката на Кирило Тимошенко идва седмица, след като друг помощник на Зеленски, Олексий Арестович, също се оттегли, след като направи, както той я нарече, "фундаментална грешка". По-рано Арестович каза във видео, че украинските военни са свалили ракета, вероятно изстреляна от Русия, след което ракетата е променила курса си и в крайна сметка е ударила жилищна сграда в Днипро, убивайки десетки цивилни, но по-късно оттегли това свое изявление.
Според украинското издание "Страна" освен заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирил Тимошенко, оставки подават и свързаните с него ръководители на Днепропетровска, Запорожка, Сумска и Херсонска област.
Олексий Кулеба, ръководител на областната администрация в Киев, поема поста от Тимошенко. Има различни слухове за бъдещето на Тимошенко. Например, че може да бъде назначен за ръководител на областната администрация в Херсон.
Вчера сутринта се появиха слухове за оставката на трима министри - министъра на енергетиката Герман Галушченко, министъра на спорта Вадим Гуцайт и министъра на стратегическите отрасли на промишлеността Павел Рябикин.
Министърът на отбраната отбраната Олексий Резников, силно критикуван след неотдавнашния корупционен скандал с покупката на скъпи хранителни продукти за ВСУ, той бе защитен от пуравляващата партия "Слуги на народа".
Резников категорично отхвърли разпространената в някои медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на силно завишени цени.
"Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на отбраната в много важен момент", написа той във "Фейсбук".
Резников допълни, че обвиненията не почиват на факти и обеща пълна прозрачност при разследването.
Преди дни украинският вестник "Огледало на седмицата" (Zn.Ua) публикува информация за цените на военни поръчки, която предизвика вълнение в Украйна, смятана за една от най-корумпираните страни в Европа.
Тогава отговорните органи потвърдиха, че вече са започнали разследвания на покупки на стойност около 325,9 милиона долара.
Същевременно все още има и непотвърдени слухове за оставката на министър-председателя Денис Шмигал, който е тясно свързан със заподозрения в корупция заместник-министър на инфраструктурата, общините и териториалното развитие Васил Лозински."
Източник: БТА, БНР, Дир.бг
ЧИТАТЕЛЯТ ПИТА: Разузнавателните служби на страните-партньори на Украйна от НАТО и САЩ имали ли са сведения, данни и факти за корупцията по високите етажи на властта в държавата, която щедро спонсорират с военна и финансова помощ? Или това е просто бизнес?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.