Захарова: Прекратяването на сътрудничеството с Руската федерация за руското гробище край Париж е срам!

Захарова: Прекратяването на сътрудничеството с Руската федерация за руското гробище край Париж е срам!
23-01-2023г.
0
Симеон Харалампиев

Захарова: Прекратяването на сътрудничеството с Руската федерация за руското гробище край Париж е срам!    
Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече срамно и неморално решението на властите на община Сент Женевиев де Боа близо до Париж да спрат сътрудничеството с Русия за най-голямото руско гробище във Франция.
„Френските власти решиха да спрат сътрудничеството с Русия по въпроса за запазването и възстановяването на гробището Sainte-Genevieve-des-Bois, включително отказаха да приемат пари от нашата страна за реставрация. Това е някакъв вид „Некрофилия-2023“. Срамота“, написа Захарова в канала си в Telegram.                                                                                                                                           Според нея властите на френските общини все още не рискуват да докоснат гробниците на войниците от Червената армия, „от страх от масовия гняв на просветените французи, които все още тачат паметта на Съпротивата и де Гол“. Вместо това те излязоха с идеята да "отмъстят на гробовете на руското гробище, където представители на цветовете на руската емиграция намериха последната си почивка".
„Париж, подчинявайки се на манталитета на стадото, влезе във война с мъртвите?“, попита Захарова.
"Безполезно е да се питаме какво са направили на французите Иван Бунин и Борис Зайцев, бели генерали, философи, поети, художници и публицисти, включително Алберт Беноа и Зинаида Гипиус. Дори в съветско време това беше запазено, сега го прави Париж заложник на своята политическа болест“, добави Захарова.
И така, тя посочи, че привържениците на русофобския курс във Франция, в името на модата, се опитват да играят на премахването на всичко руско, „и в същото време невинните православни осемконечни надгробни кръстове на руската бяла емиграция страдам." Дипломатът подчерта, че в Руската федерация паметта на френските борци срещу фашизма, войниците от полка Нормандия-Неман се почитат наравно с вътрешните герои, а гробовете на войници от армията на Наполеон също се поддържат в прилично състояние.
"Знаете ли какво ще кажа на онези, които си тръгнаха, защото се поддадоха на паниката, на писъци на предатели и станаха жертва или на нечии злонамерени намерения, или на собственото си малодушие и на всеки се случва? Едва ли някой ще се бори за теб и завръщането ти тук. Сега има по-важни неща за вършене. Но "да разбереш и простиш" е завинаги, дори когато категорично не си съгласен. Защото ние не изоставяме нашите собствени“, заключи Захарова.
Некрополът в Sainte-Genevieve-des-Bois е най-голямото руско гробище на френска земя. Първите погребения на сънародници са извършени през 20-те години на миналия век.
Сред погребаните в некропола са първият руски носител на Нобелова награда за литература Иван Бунин (1870-1953), художникът Константин Коровин (1861-1939), легендарният ветеран от Чуждестранния легион, френският генерал Зиновий Пешков (1884 г.). -1966) - осиновеният син и кръстник на Максим Горки.
Има и кенотаф на принцеса Вера Оболенская, героиня от френската съпротива, екзекутирана от нацистите през август 1944 г.
При първото си посещение във Франция като президент на Русия през есента на 2000 г. Владимир Путин положи цветя на гроба на Бунин и на мемориала на Оболенская. Главата на руската държава посети и гробовете на балерината Олга Преображенская, поета и драматурга Александър Галич, писателя Виктор Некрасов, балетиста Рудолф Нуреев, представители на Донското казачество.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.