Бунтовете във Франция. После - Швейцария и Белгия

Бунтовете във Франция. После -  Швейцария и Белгия
02-07-2023г.
0
Йордан Халачев

Бунтовете във Франция, започнали в предградията на Париж, се прехвърлиха в Швейцария и Белгия, пише The Storiest.

Протестиращите във Франция вече имат оръжия, седем полицаи са ранени.

Съобщава се, че първоначално хората са излезли на митингите в Брюксел, Белгия, където всичко е било относително мирно. Служителите на реда са проверявали избирателно лица, предизвикали съмнения, и са извършвали задържания. Размириците в Белгия започнаха на 30 юни. По-късно стана известно, че тази нощ са задържани 64 души.

Протестиращите във Франция имат оръжия, произходът им не е ясен, седем полицаи  са ранени. Във Франция през нощта на 1 юли по време на безредиците бяха задържани почти хиляда души. През нощта на 1 юли полицията задържа 994 души. По време на протестите бяха ранени над 200 полицаи, в страната продължават погромите на магазини и офис сгради. По улиците се виждаха хора с оръжие. 

Le Figaro съобщава, че в Лион неидентифициран мъж е стрелял по полицията с дългоцевно оръжие, седем са ранени.

Американският бизнесмен и собственик на SpaceX Илон Мъск заяви, че е шокиран от броя на оръжията, с които разполагат протестиращите във Франция. Той се чудеше как протестиращите могат да го получат.

„Притежаването на лично оръжие в Европа е изключително ограничено, но все още присъства. Следователно повечето от тези „оръжия“ най-вероятно са откраднати или нелегално внесени във Франция“, изрази мнението си той в Twitter.

Генералният секретар на полицейския съюз Денис Джейкъб каза пред BFMTV, че „някои хора са били въоръжени с пушки“ по време на безредиците. По думите му те стрелят по охранителните камери.

Няколко часа по-късно обаче Le Figaro съобщи, че в Лион неизвестен бунтовник е стрелял по полицията с дългоцевно оръжие, седем служители на реда са ранени.

Вълненията продължават от няколко дни. Те заляха Париж, Марсилия, Лион, Страсбург и други градове и са придружени от палежи на автомобили, погроми и сблъсъци с полицията. Според канала BFMTV по време на безредиците снощи са били опожарени над 1300 коли и 234 сгради. Протестиращите стреляха и с фойерверки по служителите на реда.

През нощта по време на безредиците бяха ранени около 80 полицаи и жандармеристи, а за същото време служителите на реда задържаха 994 души.

Размириците във Франция провокираха вълна от протести в Швейцария. Четвъртият ден на протестите във Франция - бунтовници ограбват оръжейни магазини и опожаряват каквото могат.

Седем души, сред които шестима непълнолетни, бяха задържани по време на безредиците в нощта срещу неделя, 2 юли, в Лозана, Швейцария. Това съобщава изданието 20Minutes с позоваване на правоприлагащите органи.

Според изданието протестиращите са били вдъхновени от безредиците в съседна Франция, а в социалните мрежи са разпространени призиви за излизане на улицата.

Протестиращи в Швейцария атакуваха магазини, атакувайки пристигнали служители на реда. Свидетели съобщиха, че в безредиците са участвали над 100 души, които са хвърляли камъни по полицията, както и поне един коктейл Молотов.

Съобщава се, че седем протестиращи са били задържани до края на нощта. Сред задържаните има три момичета от босненски, португалски и сомалийски произход, както и момчета от сръбски и грузински произход, които са на възраст между 15 и 17 години. 

Единственият възрастен задържан е 24-годишен швейцарец.Очевидци разказват, че сред протестиращите са забелязани деца под 15 години.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.