С какво моите деца са равни на децата на червените елити?

С какво моите деца са равни на децата на червените елити?
01-07-2023г.
0
Гост-автор

Соцът и последвалият период на дивашко ограбване, наречено "преход" през 90-те струваха буквално живота и здравето на родителите ми и ме оставиха половин сирак, който трябваше да живее с мизерната сирашка пенсия от баща ми и с не по-малко мизерната преподавателска заплата на майка ми, от която тя издържаше себе си, мен и брат ми.

Зимата отоплявахме само една стая с акумулираща печка, на нощна енергия. Пералня нямахме - нямаше пари за нова, а старата предаде Богу дух.

Баща ми почина от автоимунно заболяване, което не води до смърт в държавите, където има специалисти, които да го разпознаят и рано да го овладеят. Такива в България нямаше. Нямаше и лекарство, което близки ни купуваха от Западна Германия с едната заплата, т.е. и преди баща ми да почине живеехме четирима души - двама хронично болни родители и две деца с една социалистическа заплата. Живеехме така, за да може и татко да живее. Колкото може.

Как това ме прави човек с равен старт с децата (от моето поколение) на хората с червените куфарчета, с възможностите да се лекуват в чужбина, да учат в добри училища и университети (приемаме, че интелектуално са се напънали и са взели честно изпитите за тях и за ВУЗовете), защото са могли с лекота да си позволят частните уроци (които единствено вкараха на такива места, защото общото образование изобщо не даваше такава подготовка за жестоката конкуренция по онова време)? Как? Как, бе надути маскари?

С какво моите деца са равни на децата на червените елити? Могат ли свободно да общуват с бабите и дядовците си? Или на цената на моя емигрантски живот са лишени от това нормално ежедневно общуване? Или може би учат в скъпи интернати в Швейцария или Великобритания? Или могат да си позволят скъпите елитни университети в САЩ? С какви пари? 

С онези наследствени от поколението на червените баби и дядовци със споменатите куфарчета, които стигнаха и за основаване на "чист" бизнес на второто поколение, след като му купиха елитно западно образование?

Не си и помисляйте дори да ми четете морал и да ми говорите за това, как децата на червените елити нямали нищо общо и можело да заемат ръководни постове в държавната администрация. Нито за миг не смейте!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.