ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС и дебатът за еврото

ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС и дебатът за еврото
01-07-2023г.
0
Гост-автор

Мисля, че управляващите партии ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС правят няколко грешки с отношението си към дебата за еврото.

Първа грешка е внушението, че който иска запазване на лева е ретрограден, глупав, необразован или пък още по-лошо - купен от Русия. 
Поставянето на знак за равенство между желанието за независимост и глупост или продажност е погрешно. 

С това си поведение управляващите партии дистанцират една немалка група българи, които искат да са част от западния свят и култура, искрено уважават свободата и независимостта и тъкмо затова искат запазване на колкото се може повече свобода за вземане на решения относно съдбата си. 

Това са отговорни хора.

Те искат да управляват по-голяма част от съдбата си сами и да прехвърлят по-малко отговорности на евро-бюрокрацията.
Това са по-скоро полезни за обществото хора.

Основната теза в полза на еврото се свежда в крайна сметка до твърдението, че българите са неспособни да се самоуправляват и по-добре някой друг да се грижи за нас.

Това дори да е вярно в някаква степен, не означава, че българите ще станат по-самостоятелни в бъдеще, отказвайки се от все повече суверенитет.

Напълно легитимно все пак е желанието на хората, които не искат суверенитет, не вярват на българските институции и се надяват на по-добро управление идващо от Брюксел.
Разбираемо е и в някаква степен - основателно.

Но според мен със сигурност тази нагласа няма морално превъзходство пред другата нагласа - желанието за повече суверенитет.

Когато управляващите партии обявяват желанието за суверенитет за глупаво и ретроградно, в очите на много хора те изглеждат като желаещи да се докарат пред евро-бюрокрацията, а това  желание - да се докарваш пред бюрократи, винаги е отблъскващо.  
Прави  човека да изглежда зависим.
Жалък. 

Дори и да не осъзнават защо именно, много хора не харесват даден лидер, точно защото много му личи че се опитва да се харесва на този и онзи. 
Лидер е този, на когото се опитват да се харесват, а не този, който се опитва да се харесва.
Особено на бюрократи.

По-добре би било управляващите партии да влязат в дебата за лева с уважение и не от позицията на морално превъзходство.
Добре би било и партия, различна от Възраждане да защитава тази теза. 
Или поне да я уважава.

Това, че Възраждане присвоява темата за националният суверенитет (в голяма степен чрез дебата за лева) бидейки открито про-руска партия е комично и в същото време вредно за България.

Ако лошите хора викат " да живее България! " ще е погрешно добрите хора да се разграничат от този лозунг, само защото лошите ги надвикват.

Втората грешка на управляващите партии е, че подмолно спъват Референдума за лева при положение, че са на лице законовите изисквания за провеждането му.
Това ги прави да изглеждат страхливи.
Слаби.

Също така е неуважително.
И незаконно.

Работата на партиите преди всичко е да образоват гражданите 

Но преди да ги образоват, те следва да имат идеология, в която вярват. 
Съвременните партии уви са все по-малко идеологически.

Така изглежда, че те не се стремят към някакво конкретно състояние на обществото, което смятат за най-добро, а се стремят просто към политическата власт.

Затова съвременните партии ни изглеждат все по-еднакви.
И всъщност са.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.