Божидар Чеков: Този абцес във Франция трябваше да гръмне

Божидар Чеков: Този абцес във Франция трябваше да гръмне
30-06-2023г.
0
Лентата

"Ситуацията във Франция е драматична, меко казано. Цялата страна се подпали. Третата нощ беше най-страшната".

Това каза пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, във връзка с бушуващите размирици, след като полицай застреля смъртоносно 17-годишен младеж, отказал полицейска проверка в Нантер.

И допълни, че според статистиката - на всеки 20 минути в страната шофьори без книжки или с крадени коли, или търговци на наркотици отказват да се подчинят на полицията. 

"Има няколко случая на смърт на полицаи. Има и служители на реда, които ще останат инвалиди до края на живота. Причината е, че има общност от хора във Франция, която не знае къде се намира. Франция е единствената страна в света, в която влизаш в лечебното заведение, без преди това да си покажеш кредитната карта. Тези хора си мислят, че всичко им се дължи".

По думите му във Франция, за разлика от други страни по света, няма етническа статистика, тя е забранена. Няма разлика между французи и чужденци, всички са граждани. На базата на доходите се изчислява семеен коефициент, който дава право на жилище.

"Едно семейство има едно дете, друго - две, трето - пет. Предимството е за тези с много деца. Апартаментите за чужденци - най-вече африканци, се разпределят между хората с най-много деца. Французите имат най-малко деца. Следователно, социални групи се събират в една сграда, в един квартал, в един и същи град. Тези пакети от хора, в повечето случаи мюсюлмани и социално слаби, избухват".

В предаването "Хоризонт за вас" Чеков посочи, че мигрантите идват във Франция, "защото в страната има мед" и е толкова богата, че привлича всичко живо.

"Не съм учуден от ставащото. Проблемът зрее. Първите жертви на пожарите са детските домове, библиотеките - всичко, което е инструмент към интеграция и път към култура. Те са родени и възпитани с омраза към Франция".

Той съобщи, че предвид напрежението от последните дни много общини са взели решение за въвеждане на вечерен час, а според него следващият етап е извънредно положение и накрая - военно.

"Най-голямата драма на Франция е, че националният празник е след две седмици. Как ще празнува с опожарени улици и ограбени магазини? Еманюел Макрон е длъжен да вземе решение, най-крайното е да пусне армията в кварталите и да проверява кой минава и кой е на улицата. Този абцес във Франция трябваше да гръмне, за да се види". 

Интервюто на Снежана Иванова с Божидар Чеков в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете в звуковия файл. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.