Нито Америка, нито пък Китай, ще позволят Европа и Русия да станат приятели

Нито Америка, нито пък Китай, ще позволят Европа и Русия да станат приятели
29-06-2023г.
0
Гост-автор

Онзи ден спирам на светофара на ул. Козяк, гледам огромното Американско посолство и без да искам си задавам въпроса: "Европа и Щатите, приятели ли са?".

САЩ е огромна страна, обхваща много климатични зони и е богата на много ресурси. САЩ е абсолютно самодостатъчна, но въпреки това доминира над по-голямата част от Тихия океан, "държи" двата Американски континента от Аляска до Аржентина, раздава правосъдие в близкия Изток /капка петрол от там няма да се продава без тяхното съгласие / и до голяма степен, чрез англо-американската жилка, може да наложи своето мнение на управлението на далечната Австралия.

От другата страна на планетата се намира Китай. Пипалата на Китай обхванаха цяла югоизточна Азия. Тези които са пътували натам знаят, че почти всеки бизнес - малък или голям - е (споделена) собственост на Китай и се ръководи от китайци. Африка от 20-30 години е Китайски континент. Китайците налагат първият вид колонизация, при която двете страни печелят, Африканците и Китай. Модел, който Европейците през  последните 500 години от лакомия не можаха да измислят. И все едно това не е достатъчно, Китай от десет години започна крупно да инвестира в страните на "пътя на коприната" - явно другите бяха ги забравили - и да ги обира, като перли на гердан от Пекин до Истанбул. Нашите покупки в AliExpress вече пристигат с влак, а не с кораб от Китай.
Сега третия Блок. Европа. Уж най-напредналите, най-светлите, най-цивилизованите и най-свободните. На кого да се обади Европа? Ресурсите ни вече са изядени - защото вече стотици години сме във възход. Не сме самодостатъчни като САЩ, нито пък сме привлекли половината свят като Китайците. Какви опции остават за нас? 
Русия.
Огромната територия Русия. Надарена с газ, нефт, гори до където окото може да види и цялата Мeндeлеевска таблица заровена в земята. Русия притежава най-голямото природно богатство на света, но Прометий все пак даде огъня на Европейците. Мълнията на науката и на иновациите, в която да е била сфера, важна за човечеството, най-често удря на стария континент. Мерцедесът се сглобява в Германия, а суровините идват от Урал - горе долу такава е идеята.
Мигнах два пъти пред светофара до Американското посолство и осъзнах, че нито Америка, нито пък Китай, ще позволят Европа и Русия да станат приятели, защото заедно ще владеят света.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.