Бойко Борисов оглави външната комисия, ИТН, БСП и "Възраждане" напуснаха залата

Бойко Борисов оглави външната комисия, ИТН, БСП и
13-07-2023г.
0
Лентата

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оглави комисията по външна политика, а залата избухна в аплодисменти. От нея обаче отсъстваше опозицията, тъй като депутатите на ИТН, БСП и "Възраждане" напуснаха заседанието в знак на протест срещу групите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които, по обвиненията им, са си разпределили комисиите.  Кирил Петков пък оглави комисията по въпросите на Европейския съюз.

След излизането на опозицията от пленарната зала независимият Радостин Василев отбеляза, че той сам е останал единствената опозиция.

"ГЕРБ днес тържествуват, те постигнаха целта на сглобката. Борисов е избран, вече в настроение, сега за Барселона ли ще отговаряте", попита Василев.

"Наистина е предизвикателство за българите точно вие да сте във външната комисия. Конграчулейшънс!", добави Василев. И поздрави и ГЕРБ, и ДПС. "Вие превърнахте наистина ПП в посмешище и те го виждат сега от първия ред", заяви депутатът. Последва защита на репутацията на бившия премиер от страна на бившия зам.-министър на външните работи Георг Георгиев, който изтъкна заслугите на експремиера на полето на външната политика.

"Всички спортисти, като чуят за него, и им се повръща, всички до един", каза на бившия спортен министър Мануил Манев.

От кулоарите на трибуната се завърна Тошко Йорданов, за да реагира също за избора на Борисов начело на външната комисия.

"Тук съм да поздравя ПП и ДБ, трогателно, г-н Петков. Г-н Борисов, наистина това е сарказъм вече. Той заслужава да е начело на комисията по външна политика. Той е единственият, който говори на всички езици в света, ще говори на швейцарски с швейцарците, на австрийски с австрийците", каза Йорданов. "Не знам дали можете да намерите по-голямо дъно, но аз вярвам във вас, вие сте го доказали, успех, колеги, в дълбаенето на дъното", каза лидерът на депутатите от ИТН.

Още от началото на пленарното заседание депутатите попълват ръководствата на парламентарните комисии и правят промени в състава им, след като преди ден двете групи зад правителството се споразумяха. Според договорката ГЕРБ взема повечето председателски места, тъй като в изпълнителната власт доминира ПП. Депутатите от "Възраждане" пък напуснаха пленарната зала и оттеглиха всичките си предложения за зам.-председатели. Това стана

Мнозинството в Народното събрание избра депутата от ДПС Делян Пеевски за член на комисията по правни въпроси и стана член на правната комисия. Срещу това протестираха от ИТН.

После ГЕРБ оглави регионалната, правната и конституционната комисии - ексминистърът на регионалното развитие Николай Нанков застана начело на регионалната комисия, Радомир Чолаков стана шеф на тази по конституционни въпроси, а Анна Александрова стана председател на правната комисия. Христо Гаджев от ГЕРБ пък стана шеф на комисията по отбрана.

Бюджетната комисия обаче беше оглавена от ДПС, в лицето на Йордан Цонев. 

Източник: dnes.dir.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.