Русия: НАТО се връща към схемите от Студената война

Русия: НАТО се връща към схемите от Студената война
13-07-2023г.
0
Лентата

Последната среща на върха на НАТО показа, че западният алианс се връща към "схемите от Студената война", заяви руското външно министерство и добави, че Кремъл е готов да отговори на заплахите с всички необходими средства, предаде Ройтерс.

"Резултатите от срещата на върха във Вилнюс ще бъдат внимателно анализирани. Като се вземат предвид предизвикателствата и заплахите за сигурността и интересите на Русия, които бяха идентифицирани, ние ще реагираме своевременно и по подходящ начин, като използваме всички средства и методи, с които разполагаме", се казва в изявление на руското дипломатическо ведомство.

"В допълнение към вече взетите решения ще продължим да укрепваме националната военна организация и отбранителната система на страната", се казва още в изявлението.

С действията си Западът създава екзистенциална заплаха за Русия, която ще се защитава с всички налични средства, заяви междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за "Лента.ру".

"След началото на специалната военна операция САЩ и другите страни от НАТО и ЕС рязко засилиха хибридната война срещу Русия, която започнаха още през 2014 г. Агресивните стъпки на недружелюбните държави представляват екзистенциална заплаха за Русия. В това няма никакво съмнение. Ще трябва да отстояваме правото си на свободно и суверенно развитие с всички налични средства", подчерта руският външен министър.

Самият факт на появата на изтребители Ф-16, способни да носят ядрено оръжие, в Украйна ще бъде възприет от Русия като заплаха от страна на Запада в ядрената сфера, каза още Лавров в интервюто, предаде ТАСС.

"Пример за изключително опасно развитие на събитията са плановете на САЩ да прехвърлят изтребители Ф-16 на киевския режим. Уведомихме ядрените държави САЩ, Великобритания и Франция, че Русия не може да игнорира способността на тези самолети да носят ядрено оръжие. Никакви уверения няма да помогнат тук. В хода на бойните действия нашите военни няма да проверяват дали всеки конкретен самолет от този тип е оборудван за пренасяне на ядрени оръжия или не. Самият факт, че украинските въоръжени сили разполагат с такива системи, ще бъде разглеждан от нас като заплаха от страна на Запада в ядрената сфера", подчерта Лавров.

Руският външен министър също така опроверга появила се информация, че е възможно преговори за уреждане на ситуацията в Украйна да се проведат през юли.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.