Соня Момчилова: Журналистите се страхуват. Няма нещо по-страшно като симптом от това

Соня Момчилова: Журналистите се страхуват. Няма нещо по-страшно като симптом от това
12-07-2023г.
0
Лентата

"Журналистите се страхуват. Няма нещо по-страшно като симптом от това изплашени журналисти да преследват и удостоверяват истинността на фактите. Не съм особен оптимист. Посивяването на средата, монохромното говорене е първа стъпка към засилваща се агресия, към отказ от истината, в крайна сметка към фашизъм."

Това заяви в интервю за БНР председателят на СЕМ Соня Момчилова. 

Запитана за враговете ѝ напоследък, тя посочи, че "враговете не са много, но са много шумни и медийно добре представени", а исканията за оставка председателят на СЕМ определи като "христоматиен пример за пост истина".

Момчилова изрази и своите опасения "с мръсната вода да не изхвърлим и бебето".

По темата с фалшивите новини председателят на СЕМ подчерта, че "фалшивата новина може да добие статут на истина", а да оставаш верен на истината в наши дни по думите ѝ не е лесна задача, защото, както казва Ноам Чомски, колкото по-лесно говорим за свободни медии, толкова по-перфидни начини намираме за контролирането им.

Факт чекърите са много усърдни хора, които полагат усилия да улеснят потребителите на медийна информация, но стремежът им да се позовават на надеждни източници би могъл да им изиграе лоша шега, коментира Соня Момчилова в предаването "Преди всички".

За т.нар. "четирихилядници", които Лена Бориславова от ПП анонсира преди време, Соня Момчилова изтъкна:

"За мен е много важно след като има посочени такива хора, има залепен етикет, да се продължи темата. Имаше многократно твърдения, че има доказателства – това е много сериозно обвинение срещу авторитетни  журналисти."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.