В Европа се надига крайната десница

В Европа се надига крайната десница
11-07-2023г.
0
Лентата

Германското правителство в момента се справя с две големи предизвикателства: укрепването на крайната десница и дългосрочното намаляване на населението. И двете имат общо едно с друго, отбелязва Дойче веле.

Първото предизвикателство е непосредствено и актуално. Дясната екстремистка "Алтернатива за Германия" (АзГ) сега е най-мощната политическа сила в няколко провинции в Източна Германия и достига до все повече избиратели с популистката си реторика.

Не може да се отрече , че расизмът е проблем в Германия. Поръчан от правителството доклад за ислямофобията наскоро установи, че расизмът, насочен срещу мюсюлманите, не е маргинално явление в обществото, а ежедневна реалност и "широко разпространено в големи части от германското население".

Според избрания наскоро за първи областен администратор на АзГ в Германия Роберт Зеселман: "Както казах, изборите са през 2024 година. Ако не сте съгласни с предишната политика, която се провежда на местно ниво, тогава имате възможност да поставите кръст на определено място или на правилното място", цитира го в. "Билд".

В същия контекст, но в друг ракурс федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер направи друга трактовка на отговорността на избирателите. В интервю за Цет Де Еф той посочи: "Всеки избирател поема отговорност за това, което прави.“ Това важи и ако "укрепите партия, която допринася за брутализиране на спора".

"Не трябва да продължаваме да насърчаваме всяващите страх в това общество", предупреди Щайнмайер. "Това, от което се нуждаем, не е конюнктура на всяващи страх, а конюнктура на хора, които решават проблеми. И не е като да нямаме нито един от тях."

В момента според националните допитвания до общественото мнение в Германия АзГ  бележи подкрепа около 20 процента - и по този начин изпреварва партията на канцлера ГСДП. В Бранденбург, Тюрингия и Саксония, където новите провинциални парламенти ще бъдат избрани след малко повече от година, AзГ в момента е най-силната партия, показват сегашните проучвания.

"Да, социологическите проучвания са тревожни", каза Щайнмайер. "Но те не трябва да ни карат автоматично да класифицираме всеки критичен въпрос като популизъм и десен екстремизъм. Ако голяма част от електората се отклони от управляващите и най-голямата опозиционна партия не спечели, това повдига въпроси."

"Разбира се, управляващите партии също трябва да се запитат, и го правят, дали се поставят за решаване правилните въпроси, дали проблемите се пропускат, дали избират правилната комуникация, дали показват единството, което избирателите очакват, или има твърде много битка."

Крайната десница надига глава не само в Германия

Бурните  протести срещу расизма и полицейското насилие, които избухнаха във Франция, затихнаха. Но политическите вторични трусове от понякога изпълнените с насилие демонстрации продължават - също и в други страни. Френски полицай застреля 17-годишен шофьор с алжирски корени. Според съобщения в медиите служителят на реда спрял автомобила след няколко опасни нарушения на пътя.

Само че от кризи от този вид печелят преди всичко действащи на обществената сцена лица, които са критични и враждебни към миграцията. Десните политици в цяла Европа използваха безредиците, за да създадат антибежански и антимигрантски настроения в социалните мрежи и да призовават за по-рестриктивна имиграционна политика. В страни като Германия , Унгария , Полша , Швеция  и Италия десните сили реализираха значително увеличение на гласовете в тяхна подкрепа напоследък.

Например телевизионният коментатор Жан Месиа, привърженик на френския крайнодесен политик Ерик Земур, дори призова за дарения за семейството на заподозрения в убийството полицай. Призивът бързо се разпространи в цяла Европа чрез социалните мрежи и десетки хиляди хора вече са се включили в кампанията. От друга страна, представители на предградията или активисти от гражданското общество рядко се чуват, отбелязва ДПА.

Консерваторите в Европарламента вдигат защитна стена срещу германската крайна десница

Лидерът на консервативния блок в Европейския парламент каза в интервю, че неговата партия няма да си сътрудничи с крайнодясната "Алтернатива за Германия", но изрази готовност да работи с крайнодесния премиер на Италия за ограничаване на миграцията, предаде Асошиейтед прес.

Манфред Вебер, германският евродепутат, който оглавява Европейската народна партия (ЕНП), отхвърли предположенията, че неговият блок може да се откаже от решението си да не си сътрудничи с АзГ през следващите години на фона на нарастващата подкрепа за крайнодесните партия.

"Защитната стена стои“, каза Вебер пред Медийна група Функе, добавяйки, че "Алтернатива за Германия" "не е просто политически конкурент, а противник и враг". Вебер, който е и сълидер на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС), предупреди, че плановете на крайната десница за демонтиране на Европейския съюз ще навредят на икономиката и сигурността на Германия. Запитан дали обръщението на ЕНП към италианския лидер Джорджа Мелони е подкопало позицията на консерваторите спрямо крайната десница, Вебер каза, че е важно да се работи с всички европейски правителства за справяне с предизвикателството на миграцията.

А опасенията на Вебер във връзка с възхода на АзГ са основателни. Още през 2019 г. германската крайнодясна партия подкрепи излизането на Германия от ЕС и призова за премахване на Европарламента като ненужен. Дали и на евроизборите догодина АзГ ще отиде с такива искания предстои да се реши през есента. Много е вероятно това отново да е мотото на германската крайна десница.  Остава да се види доколко оформящия се крайнодесен блок в Европа ще привлича обществената подкрепа и, съответно, ще влияе върху ситуацията на Стария континент. Много е вероятно влиянието на крайната десница да продължи да расте, тъй като проблемите от които тя се храни (миграция, войната в Украйна, финансови трудности), няма да бъдат решени отведнъж.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.