Рекордно недоверие към правителството на Шолц, "Алтернатива за Германия" е втора по рейтинг

Рекордно недоверие към правителството на Шолц,
10-07-2023г.
0
Лентата

Подкрепата за трипартийната коалиция на германския канцлер Олаф Шолц спадна до най-ниското ниво, откакто дойде на власт в края на 2021 г., тъй като вътрешните борби и хаотичните усилия за овладяване на прехода към чиста енергия отслабват общественото мнение в най-голямата икономика в Европа.

Общественото недоволство от социалдемократите на Шолц, Зелените и Свободните демократи достигна исторически връх от 70%, според проучване на INSA, публикувано от неделното издание на вестник Bild и цитирано от агенция Блумбърг.

По-малко от 40% от анкетираните заявяват, че биха подкрепили една от трите партии, ако изборите се проведат днес, като повече избиратели казват, че биха подкрепили крайно дясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD), отколкото Социалдемократическа партия (SPD) на Шолц.

Проучването отчита, че с най-голямо доверие се ползва десния опозиционен блок между Християндемократическия съюз и Християн социалния съюз (CDU/CSU) - 27%, следван от "Алтернатива за Германия" (AfD )с 20%, докато доверието в SPD на канцлера Шолц е 19%, а в другия коалиционен партньор Зелените - 13% и в третия управляващ младши партньор Свободна демократическа партия (FDP) - 7%.

Управленската коалиция на канцлера Шолц се споразумя за амбициозна програма за декарбонизация: по-бързо изваждане на въглищата от електрическата система, запълване на аутобаните с електрически превозни средства и отказване на домакинствата от отопление с природен газ. Но по-високите разходи за енергия, предизвикани от войната в Украйна, както и инфлационният натиск, направиха преминаването към зелена енергия по-малко приемливо, отбеляза Блумбърг.

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.