Блинкън: Кремъл е "единствената пречка" пред постигането на траен мир в Украйна

Блинкън: Кремъл е
09-07-2023г.
1
Лентата

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отбеляза 500-ия ден от началото на руското нашествие в Украйна, като обеща, че САЩ ще продължат да подкрепят страната, съобщава ДПА.

"Украинците се сражаваха смело, за да защитят страната си, свободата и правото си сами да определят бъдещето си. САЩ ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да се постигне справедлив и траен мир", заяви Блинкън. САЩ и съюзниците им ще продължат да предоставят подкрепа, за да може Украйна да се защити и "да бъде във възможно най-силна позиция на масата за преговори", когато дойде моментът за тях, добави държавният секретар.

"Руското правителство остава единствената пречка пред постигането на справедлив и траен мир в Украйна", отбеляза Блинкън, като обвини Кремъл, че се опитва "да подчини Украйна, да заграби земята ѝ и да свали демократично избраното ѝ правителство".

Държавният секретар на САЩ също така предупреди, че Вашингтон "ще продължи да налагат сериозна цена на руското правителство чрез санкции, контрол на износа и други мерки, които ще повлияят на способността на Кремъл да води война, и ще продължим да насърчаваме търсенето на отговорност за нарушенията на международното право".

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.