Предвижда се многонационалната бойна група на НАТО у нас да бъде засилена до ниво бригада

Предвижда се многонационалната бойна група на НАТО у нас да бъде засилена до ниво бригада
12-07-2023г.
0
Лентата

Предвижда се многонационалната бойна група на наша територия да бъде засилена до ниво бригада, заяви днес на брифинг във Вилнюс министърът на отбраната Тодор Тагарев, съобщава БТА.

"Това не значи, че в днешния ден ние ще се стремим тази бригада да бъде напълно окомплектована, което би означавало близо 5000 души да има на наша територия", каза Тагарев. Той добави, че непосредствената цел е България да изгради цялата логистична инфраструктура и да направи всичко необходимо в качеството си на страна домакин, за да може тогава, когато се наложи, тя да бъде усилена до състав на бригада.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, че ключовото послание, тук е "бригада тогава, когато е необходимо". Създаването на необходимите условия по думите му поставя предизвикателства пред цялата сфера на отбраната, включително в инфраструктурно отношение и що се отнася до готовността на силите, синхронизирането на системите за командване и управление.

Новите регионални планове на НАТО дават ясно изискване как трябва да изглежда източният фланг на НАТО, когато бъде изградена цялата структура. Това включва подготовка както на различните типове войски, така и на командните вериги, така че да имаме пълна интеграция на войските на източния фланг, каза премиерът Николай Денков на същия брифинг.

"Регионалните планове са първата стъпка. Идеята е как НАТО ще се отбранява, как ще възпира и ще се отбранява в случай на нужда в новата обстановка", допълни началникът на отбраната Емил Ефтимов.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.