Ахмед Доган отново е лидер на ДПС до февруари, Карадайъ подаде оставка

Ахмед Доган отново е лидер на ДПС до февруари, Карадайъ подаде оставка
07-11-2023г.
0
Лентата

Ахмед Доган става действащ председател на ДПС до конференцията на партията през февруари 2024 г. Решението е взето от Централното оперативно бюро на ДПС, след като Мустафа Карадайъ подаде оставка.

Ахмед Доган, който в момента е почетен председател на ДПС, напусна публичната политика през 2013 година, когато за председател на Движението бе избран Лютви Местан.

Три години по-късно след скандал Местан бе свален и на негово място през 2016 година Ахмед Доган посочи за председател на партията Мустафа Карадайъ. В момента той кара втори мандат, който би трябвало да завърши на 20 декември тази година.

От другата седмица в ДПС започва отчетно-изборен цикъл, който ще завърши с национална конференция през февруари. На нея ДПС трябва да избере новия си председател.

За промяната в ръководството на ДПС се заговори още преди да бъде съставено правителството, в което ДПС не участва официално, но подкрепя. През май Карадайъ получи особено поздравление за рождения си ден от почетния председател Ахмед Доган: "Пожелавам ти да намериш Мярата на личното и партийното с националното и европейското Политическо здраве", беше написал тогава той във "Фейсбук".

Със знак от Доган в последната половин година водещата фигура в ДПС стана Делян Пеевски, който пое съпредседателския пост на ПГ на ДПС.

Делян Пеевски е един от водещите в преговорите за конституционната реформа от страна на ДПС и един от двамата - заедно с Карадайъ, подкрепили с вота си избора на кабинета “Денков/Габриел”.

Пеевски е сред представителите на ДПС във всички важни разговори и срещи, които се провеждат в парламента.

Знак, че в ДПС предстоят кардинални промени бе приемът на турската посланичка у нас по случай 100-годишнината от създаването на Турската Република.

По време на тържеството около Делян Пеевски беше събрана цялата парламентарна група, всички избрани кметове на Движението, които се строиха и на официалната снимка заедно с посланик Секизкьок.

Карадайъ беше там, но беше изолиран.

След официалната част на приема Делян Пеевски си тръгна, последван от депутатите на ДПС и от кметовете.

Кардадайъ остана сам на тържеството и се снима с посланичката пред тортата.

След тази демонстрация беше ясно, че дните му на председателския пост в ДПС са преброени.

Минути, преди 18.00 ч. във вторник информацията, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган поема оперативното ръководство на партията, след като Мустафа Карадайъ е подал оставка бе потвърдена официално на сайта на ДПС.

От Движението разпространиха следното кратко съобщение:

Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС. Почетният председател д-р Ахмед Доган поема оперативното ръководство на партията до провеждането на Национална конференция.  Това се случи на заседание на Централното оперативно бюро, проведено днес.

Автор: Епицентър.бг

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.