Израелската армия е обкръжила град Газа

Израелската армия е обкръжила град Газа
03-11-2023г.
0
Лентата

Израелската армия съобщи, че е обкръжила град Газа в рамките на военните действия срещу групировката "Хамас". От ООН отново призоваха за хуманитарно спиране на огъня. Американският държавен секретар Антъни Блинкън започва от Израел нова обиколка в Близкия изток.

Израел обяви тази нощ, че изпраща обратно в Газа всички работници, които са оттам, както и че "прекъсва всички връзки" с анклава. Като цяло "Израел прекъсва всички връзки с Газа, няма да има повече палестински работници от Газа“, подчерта кабинетът.

Контролираното от терористичната групировка Хамас здравно министерство на ивицата Газа съобщи, че жертвите на израелските удари след 7 октомври вече надвишават 9000. Израел предприе масирани въздушни атаки и започна настъпление в ивицата Газа, след като над 1400 души бяха убити и над 200 - отвлечени от групировката.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен започва нова дипломатическа совалка в Близкия Изток. Днес ще бъде в Тел Авив, а по-късно ще замине за Аман.

Американският вицепрезидент Камала Харис заяви, че Вашингтон няма да се стреми да налага никакви условия върху подкрепата, която оказва на Израел, за да се защити след атаките на екстремистката групировка "Хамас", извършени на 7 октомври.

Днес се очаква речта на лидера на ливанското шиитско движение "Хизбула" шейх Хасан Насралла - първа от началото на войната на Израел срещу "Хамас" наред с ескалацията на напрежението на северната граница на Израел. Оттам съобщиха за масиран въздушен рейд срещу позиции на "Хизбула" от ливанската страна на границата с бойни самолети и хеликоптери.

Проиранската групировка обяви, че е нанесла удари с дронове, ракети и оръдия едновременно срещу 19 мишени в Израел, включително военни обекти.

Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби заяви, че засега Съединените щати нямат данни "Хизбулла" да е готова за действително откриване на втори фронт срещу Израел.

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.