За пръв път жена става началник на американските военноморски операции

За пръв път жена става началник на американските военноморски операции
03-11-2023г.
0
Лентата

Сенатът на САЩ одобри днес три повишения на висши военни, заобикаляйки продължилата месеци блокада на стотици повишения, наложена от сенатор републиканец, предаде Ройтерс.

Сенатът одобри адмирал Лиса Франчети за началник на Военноморските операции и генерал Дейвид Алвин за началник щаб на Военновъздушните сили с 95 гласа „за“ и само един против.

Генерал-лейтенант Кристофър Махони беше утвърден от с мнозинство от 86 гласа „за“ без нито един против като помощник-командващ на Морската пехота.

Франчети става първата жена, която ще бъде командващ флота и ще стане член на комитета на Обединените началник-щабове.

И тримата бяха номинирани за повишение преди месеци, но издигането им се забави поради "задържане" от републиканския сенатор Томи Тъбървил във връзка с държавното финансиране за покриване на пътни разходи за извършване на аборт от военнослужещи.

Тъбървил позволи номинацията на Махони да бъде придвижена, след като генерал Ерик Смит, командир на Корпуса на морската пехота, получи сърдечен удар. Сенаторът позволи на другите две повишения да бъдат придвижени, след като сенатори републиканци инициираха петиция, която щеше да наложи гласуването им.

Действията на Тъбървил са засегнали близо 400 офицери и техните семейства, както и военнослужещи с по-ниски чинове.

Ръководителите на Пентагона казаха, че задържането на повишенията е било заплаха за националната сигурност.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.