Цветлин Йовчев: Денков е неподготвен и не познава закона. ДАНС не е негова преторианска гвардия

Цветлин Йовчев: Денков е неподготвен и не познава закона. ДАНС не е негова преторианска гвардия
07-11-2023г.
0
Лентата

„Чувствам се неловко и не знам откъде да започна. Изказването на министър-председателя е неподготвено и емоционално, което няма общо с нормативната база“. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев.

По закон ДАНС е длъжна да реагира на всяко събитие, което поражда съмнение по отношение на изборния процес. Освен това има разпореждане, че когато в ДАНС постъпи информация, която не е нейн обект на разглеждане, тя трябва да я предостави на съответния орган по компетентност. В случая на ЦИК. В тази справка няма нито констатация, че е застрашена националната сигурност, нито има сигнал за заплаха за манипулиране на машинния вот. А това, което се случи след това, е съмсем друг въпрос, посочи той.

Освен това в конкретния случай ДАНС трябваше да информира и премиера. Така че той на свой ред трябваше да провери фактите и да санкционира зам.-министъра на електронното управление, който е компрометирал процеса на сертифициране на машините за гласуване, коментира той.

Притеснителното е това, че остава впечатлението, че премиерът очаква ДАНС да е лоялна към него, а работата на службата е да е лоялна към Конституцията и законите.

„Това не е преторианска гвардия. Ако тази информация беше укрита, това би било злоупотреба с власт. Ако си е мислел премиерът, че справката е трябвало да му се изпрати, и той да прецени дали да я сподели, то това би било нарушение на закона. Не може да излиза емоционално и да иска отстраняване на зам.-шефа на ДАНС заради липса на доверие”, изтъкна Цветлин Йовчев.

Доверието трябва да е, че тази служба изпълнява задълженията си към Конституцията и законите, а не че докадите й ще бъдат докладвани на ухо на премиера и той ще решава какво да се случва с тази информация. Тук трябва да кажем важно нещо - ако тази информация беше прикрита, трябваше този, който го е направил да попадне под ударите на Наказателния кодекс. Това е злоупотреба с власт, коментира той.

Денков просто не познава процедурите и закона. Не той трябва да иска оставката на шефа на ДАНС от президента, а МС трябва да иска тази оставка. Така че всичко това, което се случва е много несъстоятелно, коментира той.  

Източници: бТВ, petel.bg, novini.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.