200 милиона - толкова ни струва тоя път безхаберието

200 милиона - толкова ни струва тоя път безхаберието
19-06-2023г.
0
Карлос Контрера

Дъжд, наводнения, скоро и активизирани свлачища, а държавата пак е хваната по бели гащи... 

В края на м. март т.г. в Столичния общински съвет поисках сесия по сигурността. Една от точките беше аварийната помощ при бедствия и аварии и превенцията срещу бедствия и аварии - "Редица проблеми отново са актуални в последната година – мигрантския натиск, битовата престъпност, прояви на хулиганство и вандализъм, превенция срещу бедствията и авариите. Поради тези и други причини предлагаме Столичния общински съвет на нарочна сесия да изслуша представители на компетентните органи."

Такава сесия се проведе на 12-ти май 2023г. и то след зловещата катастрофа на бул. Сливница, т.е. пак под натиск и след събитията, като основно се коментира темата за пътната безопасност. 

За превенцията срещу бедствия и аварии не остана време, дори докладът на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" не беше изслушан. 

Пиша това, защото по стар обичай политици и институции се сещат за проблема, когато вече ги е ударил челно с 200... 

Пиша това, защото е много по-добре бедствията да не се случват, да се предотвратяват, а не да се говори как ще отстраняваме и преодоляваме последствията, след като станат. Уви, ако ме бяха послушали март т.г. може би щяха да се вземат по-добри мерки, а не с. Желява или с. Яна да бъде наводнено например... 

Сега сме свидетели как тоя и оня се хвали как били помогнали за овладяване на кризата. А можеше да не се стига до такава или да бъде ограничена с по-малки щети. Можеше, но не беше поради безхаберие, инертност, политическо дребнотемие, липса на умения и желание да се работи системно, последователно, отговорно. 

Държавата пак се провали, да това е моята оценка, в превенцията. Провали се, както се провали в Карловско миналата година. 

И ще продължава да се проваля, докато същите безхаберници, непукисти, некадърници и неграмотници се мотаят горе по управленските политически нива. Сега ще раздават помощи и ще правят оценка как да поправят щетите. Отиде пак тя, та се невидя... 

И задавам въпросите защо се стигна до тук, какви са причините и кой не си свърши работата?! Ние сме свидетели как язовири преливат (Бебреш например), а държавната власт ни обяснява, че всичко е точно! Кое е точно?! Ние сме свидетели как за пореден път поради безогледна сеч, бракониерски набези, липса на залесяване от планините текнаха реки и водата заля населени места. Има и още, разбира се.
Сега ще умуват над щетите. Грубата ми и първоначална оценка е, че ще са необходими над 200 млн. лв., за да поправят пораженията, нанесени от водната стихия - корекции на реки, подпорни стени, мостове, пътища, водопроводи, канализация, тротоари, улично осветление и т.н. Вероятно сега ще се активизират свлачищни процеси - и там едни милиони за укрепване...И вероятно това е консервативна оценка. Толкова ни струва тоя път безхаберието.
Държавата се провали пак, нищо че от месец очевидното й бодеше очите. Вали от около месец време, имаше прогнози и предупреждения за наводнения преди да тръгнат водните потоци и свличащите се земни маси и кал. И пак нищо не направиха. Сега ще лекуваме раните.
За пореден път ще го кажа - импотентното управление ражда бедствия, предизвиква бедствия от простотия, безхаберие и некадърност!
За съжаление такова управление се готви и за София.  Ще го допуснем ли?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.