Жан-Жак Русо по Борисовски

Жан-Жак Русо по Борисовски
11-01-2023г.
0
Ясен Люцканов

„Нов обществен договор“ като поредния „рестарт на държавата“

„Да подпишем документ. Даже точната дума, Христо, е нов обществен договор. Лидерите и не само, да поемем ангажимент, че нашите партии, ръководства, министри, няма да извършват каквито и да е незаконни действия, дори да не си помислят. Такава правосъдна реформа и ние искаме.”

Тъй рече Бойко Борисов на Христо Иванов, политологично извисявайки се над размислите и страстите преди третия мандат за съставяне на правителство.

Отде ли се взе този фундаментален термин на правото и демокрацията в Борисовото слово? Дали иде от някоя от онези митични философски беседи с Любо Дилов. Или от друг някакъв синтез на Жан-Жак Русо за една пура време.

Макар че още като главен секретар на МВР Борисов подчертаваше някои дефицити в разделението на властите („ние ги хващаме, те ги пускат“). Сетне като притежател на парламентарно мнозинство формира правната си визия (закони „от една страничка“). А като отиващ си премиер узря за нова конституция („време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата“).

Какво по-логично от това сега да иска да се разпише под един „нов обществен договор“? А дали ще е нов и дали ще е обществен, нека спорят по медийните студиа…

 

Еволюция

Бойко Борисов за Христо Иванов от последните избори досега:
04.10.2022

Не искам да съм в ролята на Христо Иванов – първо да клеча пред Радев, после да искам да ни събира. Ако не се съберем, си остава служебното правителство на Радев.

10.11.2022

Росен Плевнелиев издигна навремето никому неизвестния Христо Иванов за вицепремиер.

17.11.2022

Намери го и Христо Иванов и го питай дали дава гаранции за машините – ако дават, да го докажат. А не да говорят, че сме хартиена коалиция – дрън, дрън.

22.11.2022

Христо Иванов и тези борци срещу корупцията стоят сгушени. Ами, нали вие управлявахте. Той твърди, че ние убеждаваме хората, че ги е страх от машините. Ние ги вкарахме този машини. Христо, аз никога не съм бил в коалиция с БСП. Ти беше част от всичките кражби, далавери и беззакония.

26.11.2022

Какъв е начинът на мисленето на Петков да тръгне и да арестува. Главният секретар казал в парламента, че не знаел. Е, какво върховенство на закона, бе? Тук бих попитал Христо Иванов какво мисли по това.

16.12.2022

След като международната репутация на страната ни пострада сериозно от грешната и нерешителна външна политика на правителството на Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов, днес 48-то Народно събрание, по инициатива на ПГ на ГЕРБ-СДС, ратифицира окончателно споразумението за предоставяне на военна подкрепа на Украйна.

09.01.2023

Христо, познавам те добре, като вицепремиер беше добър, честен, аз нямам забележки към теб и в човешки, и в политически план.

  Източник: pomislete.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.