Защо фирмите, заобикалящи законите на ЕС, не се санкционират?

Защо фирмите, заобикалящи  законите на ЕС, не се санкционират?
09-01-2023г.
0
Александре Каменов

Още един интересен въпрос от Alexandre Kamenov
“От 50-членния  екипаж  на кораба ми, половината са филипинци и индонезийци. Същото съотношение е и на останалите 550 круизни кораба, плаващи по европейските реки. 
Според  регламентите на ЕС, на територията му, с предимство трябва да се назначават  европейските граждани. Ако два месеца след обявяването на вакантната длъжност, тя не се заеме от европеец, тогава може да се пристъпи към назначаване на неевропеец. Много от тези добре платени вакантни позиции изобщо не се оповестяват на европейската трудова борса. Те предварително са заети от изгодните за работодателите  азиатци. За целта се използва задната вратичка за работа в ЕС-през Швейцария. 
Възниква логичния въпрос. При положение, че хиляди румънци, българи, словаци, хървати, унгарци са безработни, защо за тези добре платени позиции се наемат хора от Далечния изток? 
Отговорът е отрезвяващо прост-алчността на бизнеса и зависимостта на политиците от него. 
Азиатците са добри работници-безропотни и роболепни с постоянно залепнали на лицата си усмивки. Нямат никакви претенции към условията на труд, въпреки че работят по 12 часа в денонощието и седем дни в седмицата. Те добре знаят, че всеки протест, ще бъде санкциониран с  моментално уволнение. За освободените места чакат хиляди техни сънародници. С прекратяване на договора им, се губи не само  работата,  но и работната виза. А тя е валидна единствено за настоящата им  фирма. За разлика от европейците, те не могат да почукат на вратата на конкуренцията.  Задължени са моментално да напуснат територията на ЕС, заплащайки самолетния билет за репатрирането си. А той често струва повече от спестяванията им за целия сезон. 
Тези вечно усмихнати дребосъци изкарват по 9 месеца на кораба, без почивка, далеч от семействата си. Работодателите им си спестяват разходите за транспорт, които  задължително се плащат на европейците. Отпада необходимостта да им се търсят заместници. Фирмите държат островитяните “на къс повод”, поради многобройните зависимости, които са им заложили. 
Многочислената конкуренция от Далечния Изток, принуждава и европейците да се снишават, за да запазят работата си. 
Това модерно робство е само един фрагмент от лицемерната политика на Брюксел. За да няма формално нарушение на европейското трудово право, азиатците се назначават с швейцарски трудови договори. 
Въпросът ми е. Защо фирмите, заобикалящи  законите на ЕС, не се санкционират? И къде е прехвалената европейска солидарност, щом азиатците биват предпочетени пред европейците?”

   

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.