Западът иска да воюва с големите източни сили, но има сериозен проблем

Западът иска да воюва с големите източни сили, но има сериозен проблем
02-04-2024г.
0
Симеон Миланов

Във Франция се опитват да набират войници по телевизията. Страната има остър недостиг на кадри в отбранителната сфера. 

В Германия положението е още по-трагично - само от миналата година досега, почти 2000 войници от Бундесвера са прекратили предсрочно договорите си. Недокомплектът на някои части доближава 40 %. Още от времето на Урсула фон дер Лайен като военен министър имаше скандал, че в Бундесвера не достигат кубинки, палатки, сапьорни лопати, муниции, а във ВВС 9/10 от авиацията е целогодишно заземена. 

Не е тайна и фактът, че сухопътните войски на Великобритания са едва няколко десетки хиляди души, а неотдавна беше обявено, че ще се занижават стандартите за прием на военни и специалисти в някои подразделения и родове войски. Същият проблем го има и военният гигант на Запада, САЩ, където увеличиха началното заплащане на новозаписали се военни в пехотата и морската пехота, но въпреки това недокомплектът се изразява в десетки хиляди вакантни позиции. 
Западът иска да воюва с големите източни сили, иска да доминира военно-политически цялата Земя, но има един сериозен проблем. Можеш да платиш ипотеката на някой, нагледал се на "Call of Duty" (компютърна игра) войник, за да ходи "на сафари" в Ирак и Афганистан. Мнозина младежи в съвремието биха се съгласили, особено на фона на скучния и често безперспективен цивилен живот в съвременния Запад, който ти предлага да затлъстееш в офиса и да работиш еднообразна и монотонна работа. 

Но можеш ли да мотивираш същите хора да загиват, след като от десетилетия громиш патриотизма и всяка форма на родолюбие? За какво по-точно ще загиват европейските войници? За трансджендъризма, за мигрантите престъпници по улиците на Европа, за несменяемата брюкселска номенклатура или за повече молове и вятърни перки на мястото на европейската природа и земеделски площи? 

Това се корени в изначалния отказ на (нео)либерализма да признае и приеме човешката природа. Човешкото същество може би е ирационално, но така или иначе, то има нужда от нещо, в което да вярва. От общност, част от която да се чувства човекът. Не можеш да унищожиш всяко общностно самосъзнание и идентичност, очаквайки, че аморфните маси от свръх-индивидуалисти и свръх-консуматори след това ще са готови да загиват за разни мними "ценности", които самият ти не можеш да формулираш. 

Никога досега в човешката история една нация не е водила тотална война, на живот и смърт, в името просто на по-висока заплата. И това натовските военни го виждат в действие, когато войниците им "отпускари" след първото окървавяне по украинските фронтове, обикновено бягат, както могат. 

В Телеграм има видео от първите седмици на войната в Украйна, където френски войник търчи по улиците на украински град със сълзи на очите и пищи като малко детенце, докато падат руските бомби. Сходно видео има и на британски войник, който псува с пълната и цветиста палитра, на която са способни лондонските докери и общи работници, след като руснаците са унищожили почти целият му взвод. Пак там британецът се оплаква, че е бил в Ирак и Афганистан, но никога досега не е бил в такава война. "Руснаците имат вертолети, ракети, РСЗО...", оплаква се поданикът на краля.....
Ами да, имат и РСЗО, имат и ракети, и танкове, и вертолети, и авиация. Това не е като да идеш на сафари за разни нещастни хора, които се бият по джапанки с АК-47 в ръце. Само човек, който има абсолютната убеденост, че няма друг избор и друг правилен път освен да отиде под грохота на снарядите, може да се справи. А не човек, който очаква само и единствено заплащане. Или такъв, който е свикнал на всички комфортни и удобства, които западната социална държава осигури на народите си по време на Студената война (с цел да неутрализира набиращите сила комунистически партии на Запад). 
 

Западът е все още богат, все още е най-индустриалната част от света, макар че поне Европа бързо се деиндустриализира. И до ден днешен някои от най-добрите учени и най-сериозните технологии са в Европа и Америка. Но има един сериозен проблем. Само с пари не става. Не може 30 % от младите ти хора да са затлъстели и със сърдечни проблеми, 50 % да употребяват наркотици, 20 % да са трансджендъри или ЛГБТ, никой да няма никакви нормални умения - било то чисто технически, било социални, и ти да очакваш да си конкурентен в тази трансформативна епоха спрямо свръхмобилизирани режими като този в Китайската народна република. Впрочем, оказа се, че и в сферата на реалната икономика повечето западни страни, изключая САЩ, отстъпват. Европа 1 година не може да събере 1 милион снаряда за Украйна. Руснаците за същото време са произвели 2,5 до 3 пъти повече. Да не говорим, че Иран и Северна Корея, които са под най-жестоки санкции са доставили милиони снаряди на РФ. А във война тази икономика има значение, а не БВП раздуто от високите адвокатски хонорари в Лондонското Сити или от сектора на услугите в, да кажем Белгия и Холандия. 
Без идеали, без морал, без кауза, хората са загубени. Как ще противопоставиш на Изтока, едно общество от хора, които от малки са учени да отричат нациите и патриотизма, които целенасочено са стимулирани да са бездетни и без семейства, които нямат вяра в Бог и в нищо друго?! Та това са само опаковки на хора, изпразнени от съдържание и вместо това натъпкани с евтини клишета. И с кредити за безполезни продукти и стоки.... 

И не го казвам от някаква омраза към Запада. Напротив, казвам го, защото аз всъщност ОБИЧАМ ЕВРОПА! Но както често подчертавам, истинската Европа - която роди готическите катедрали, барока, великите географски открития, великолепна литература и музика. Която можеше, когато трябва и е заплашена, да мобилизира своето население. Тази Европа, която прати към неизвестните морета и хоризонти испанските конкистадори, английските капери и руските казашки първопроходци. А не, както отново често казвам, Европа на затлъстелите и алчни еврочиновници, на Урсула фон дер Лайен, Мария Габриел, Борел и другите аморфни безполезници.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.