Чрез ППДБ Борисов и Пеевски си взеха цялата държавна власт, окончателно

Чрез ППДБ Борисов и Пеевски си взеха цялата държавна власт, окончателно
01-04-2024г.
0
Слави Василев

С вземането на служебните кабинети от ръцете на президента, Борисов и Пеевски, с любезното съдействие на ПП/ДБ, убиха окончателно шанса да се роди политическа алтернатива. С други думи - взеха си цялата държавна власт, окончателно. 

Защото авторитетът на президента и неговите служебни кабинети бяха единственият инкубатор и източник на алтернатива на Борисов и Пеевски, и техния модел на управление. И аз съм специално погнусен, както може би сте забелязали, от ПП-тата, защото те дължат политическото си съществуване на тази институция. Това е все едно да посегнеш на баща си.

И тук искам да се обърна към всички привърженици и избиратели на ПП/ДБ - знам, че има доста такива хора в приятелската ми листа, от времето, когато заедно критикувахме Борисов.

Президентът, когото обвинявате в какво ли не, най-вече в русофил, който “иска да отклони България от европейския й път”, се държи като много по-голям европеец от управляващите. На дела, а не на думи. 

Отличителната черта на “евроатлантическите ценности” е уважението към правовия ред и върховенството на закона. Президентът Радев прие промените в Конституцията, дори съзря каква е волята на конституционния законотворец и се съобрази с нея.

Желанието, казва Румен Радев, на конституционното мнозинство “е да отдалечат президентската институция колкото могат от служебните кабинети”. Не се бори, не “крещи”(не, че някога го е правил), а приема. Защото уважава правовия ред. Така постъпва “европеецът”.

А какво направиха управляващото мнозинство, включително ПП/ДБ? Държат се като източноазиатски феодали на техния вилает, и променят Основния закон, за да си угодят на моментния сърбеж. 

И като едни типични източноазиатски феодали, въобще не ги е “еня” за избирателя, за правовия ред в държавата, за баланса нежду властите, да не говорим за националния интерес. “Еня” ги е само за техния, личен интерес.

Ръководителите на ПП/ДБ направиха всичко възможно, за да ударят по авторитета на  президента, създавайки фалшив наратив свързан с войната в Украйна, подготвяйки почвата да седнат в скута на Пеевски и Борисов. И след като седнаха, намериха за уместно да похитят самия инструмент, който ги роди.
Това европейско поведение ли е, според Вас?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.