Горица Кожарева става служебен премиер?

Горица Кожарева става служебен премиер?
28-03-2024г.
0
Гост-автор

До един човек ли се сведе "домовата книга", от която президентът Румен Радев ще избира служебен министър-председател? Става дума за зам.-председателя на Сметната палата Горица Кожарева

Този въпрос възниква, след като преди ден бившият шеф на Стратегическия съвет на държавния глава проф. Александър Маринов каза, че Радев не би се спрял на ярка политическа фигура за служебен премиер, омбудсманът Диана Ковачева отпадна, защото е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека, а нейната заместничка Елена Червена - Маркова хвърли оставка като зам.-омбудсман.

"За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник", категорична е конституцията.

Това са:

Росен Желязков - председател на Народното събрание

Димитър Радев - управител на БНБ

Андрей Гюров - подуправител на БНБ - Управление "Емисионно"

Петър Чобанов - подуправител на БНБ - Управление "Банково"


Радослав Миленков - подуправител - Управление "Банков надзор"

Димитър Главчев, председател на Сметната палата

Горица Грънчарова-Кожарева, зам.-председател на Сметната палата

Тошко Тодоров, зам.-председател на Сметната палата

Диана Ковачева - омбудсман

Елена Чернева-Маркова - заместник-омбудсман

Росен Желязков и Димитър Главчев са ярки политически фигури, свързани с ГЕРБ. Днес Деница Сачева заяви по бТВ, че възможността Желязков за е служебен премиер е нулева.

Ръководителите на БНБ пък са ангажирани с приемането на еврото и едва ли би било уместно в критичните дни на финалната права по присъединяването към единната европейска валута да се обезглавява някое от основните звена в централната банка.

Управителят и подуправителите на БНБ са подали запитване до ЕЦБ и са получили отговор, че не могат да съвместяват двете длъжности - със служебен министър-председател. Което поставя въпроса кой в началото на 6-годишен мандат на такава престижна висока позиция би отстъпил за съмнителната чест да бъде служебен премиер, който да се занимава само с организирането на изборите".

Централната банка има трима подуправители: Андрей Гюров, който беше част от ръководството на "Продължаваме Промяната", Петър Чобанов, финансов експерт от редиците на ДПС и третият подуправител - Радослав Миленков, който беше избран за подуправител на БНБ с гласовете на ГЕРБ, Патриотите, ДПС и "Воля" в отсъствието на групата на БСП.

И така остават заместниците в Сметната палата - Горица Кожарева и Тошко Тодоров. И двамата имат дълги професионални биографии - дори и да са свързани с някоя партия, това е известно само в много тесни среди.

Горица Кожарева е зам.-председател на Сметната палата още от 2015 г., когато е избрана със 144 гласа от тогавашното мнозинство ГЕРБ, РБ, АБВ и с подкрепата на ПФ. Съпруга е на бившия член на ВСС от Прокурорската колегия Михаил Кожарев. Тя беше и изпълняващ длъжността председател на институцията след свалянето на тогавашния Цветан Цветков, отстранен с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". В палатата Кожарева ръководи одитни дирекции, финансови одити и одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз. Председател е на Комисията по професионална етика към Сметната палата, координатор на дейността и връзките на палатата с Борда на одиторите за НАТО. Преди Сметната палата кариерата й е преминала в НАП, "Булгаргаз" и банковата сфера.

Тошко Тодоров също е избран на поста си през 2015 г. Зад кандидатурата му застават от ГЕРБ, РБ и АБВ с подкрепата на ПФ.  

В Сметната палата Тодоров идва от НАП, където от август 2009 до май 2012 г. е заместник-изпълнителен директор. Той е магистър по икономика и управление на селското стопанство, работил е като счетоводител, но най-голям професионален опит трупа на различни нива в данъчната администрация.

Но в миналото на Тодоров излизат "скелети в гардероба".

Името на Тошко Тодоров нашумя през 2009 г. след дебата в предизборната кампания между Бойко Борисов и премиера тогава Сергей Станишев, където той беше част от икономическия екип на ГЕРБ. По това време наяве излезе и информацията, че Тодоров е бил консултант на ДАНС.

Тодоров в миналото е бил шеф на данъчните в Добрич, но заради дейността му градът е бил залят с позиви с искане на неговата оставка. Официално той напуска НАП - Добрич заради неразбирателство с тогавашната шефка на агенцията Мария Мургина.


Но в публичното пространство се появява и друга информация, свързана и с факта, че през лятото на 2005 г. е открита стрелба по къщата му. Тогава МВР констатира, че инцидентът вероятно е бил опит за сплашване, тъй като е стреляно със стоп-патрони. Според Тодоров причина за атаките срещу него са били разкриването на 43 вериги за източване на ДДС за 5 млрд. неденоминирани лева. Но през март 2009 г. тогавашният заместник министър на финансите Кирил Желев заяви пред агенция “Фокус”, че Тошко Тодоров е освободен като директор на НАП-Добрич заради съмнения за участие в източване на ДДС.

След всичко това едва ли Радев ще възложи на Тодоров да съставя служебно правителство.

И остава само Горица Кожарева. По информация на Епицентър.бг в момента тя е в чужбина и едва ли ще приеме с охота възможността да стане служебен премиер.

Източник: Епицентър.бг

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.