Всичко е физика и механика. Конспирации търсете другаде.

Всичко е физика и механика. Конспирации търсете другаде.
07-10-2022г.
0
Милен Димов

Понеже днес пак е имало истерия с пръскането, ми се ще да напиша няколко реда като човек, на когото гражданската авиация е нещо като хоби и смея да твърдя, че съм научил малко повече от средностатистическия българин на тази тема.
Когато започнат да се образуват следи, които остават и се разнасят бавно, погледнете, че и облаците (обикновено високи слоести) са структурирани по подобен начин и се разсейват идентично със следите.
Причината е моментната динамика на атмосферата. Обикновено се получава в ситуация на антициклон (зона с високо налягане), който отстъпва място на нахлуващ фронт с ниско налягане. 
Много са факторите, които влияят за образуването  на следи - температура, относителна влажност на въздуха, атмосферно налягане, височина на полета, скорост и посока на вятъра, фаза на полета и т.н.
Комбинацията от тези условия определя дали и колко ще се задържат следите в небето.
Мисля, че е излишно да обяснявам защо се образуват самите следи.
Ако се питате защо от два съседно летящи самолета, само един оставя следи, отговорът е елементарен - или са на различни височини, (FL)където атмосферните условия са различни или единият е в процедура descent (снишаване). 
А на въпроса защо сега има много повече следи,  обяснявам така:
В момента почти 100% от авиацията е турбо реактивна, за разлика от преди 30 и повече години, когато имаше много витлови самолети, а полетите бяха в пъти по-малко.
Има много клипчета, в които се вижда как от края на крилото (зоната на уинглета) се изпуска течност и според някои това е отровата. Да, това наистина  е отрова, но всъщност е самолетно гориво. Често пъти се налага даден самолет да се приземи аварийно заради технически проблем или болен пътник. Това налага самолетът да се олекоти до допустимото тегло за кацане. В противен случай  може да настъпи инцидент на полосата.
Други масово разпространяват снимки на самолети тип танкери, които са пълни с тръби и цистерни. Това всъщност са тестови машини, на които се провеждат реални симулации с различни видове затоварване, при различни полетни условия. Така се създават и алгоритмите на част от софтуера, който управлява самолета.
Не се подвеждайте по тези глупави теории. Ако някой иска да пръска, може да го прави вечер без да се вижда.
Всичко е физика и механика. Конспирации търсете другаде.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.