ГЕРБ, Промяната, ДБ си подхвърлят евроатлантическата топка

ГЕРБ, Промяната, ДБ си подхвърлят евроатлантическата топка
07-10-2022г.
0
Карлос Контрера

В изборната нощ прогнозирах, че възелът се затяга, а не се развързва. Уви, жалко за хората и държавата, защото опасенията и прогнозите за липса на редовно правителство и работещ Парламент, се сбъдват. Ластикът е толкова опънат в различни посоки, че консенсус е невъзможен. Сугестията, че в момента е възможен консенсус, е пропаганда и промиване на мозъци. Чисто теоретично американските партии могат да направят кабинет, но не се понасят. В момента, който се опита да изиграе ролята на обединител, ще бъде намразен и ще загуби. Затова ГЕРБ, Промяната, ДБ си подхвърлят евроатлантическата топка. При промяна в ситуацията в Украйна, ще има натиск да правят мнозинство и кабинет. Тогава вече няма как - ще се върви на коалиция с лайтмотив "евроатлантически ценности" и ГЕРБ, ДБ, Промяната ще трябва да се преглътна взаимно в името на вашингтонските интереси и нужди. "Български възход" вече дадоха заявка, че са политически амбивалентни и могат всякак и с всеки, разбира се, само и единствено в името на националния интерес.
В момента политическите комбинации заглушават реалния обществен ред и все по-малко се чуват предложенията за противодействие на кризите. 
Истината е, че на никой не му се носи отговорност и не му се управлява в момента, колкото и голямо да е изкушението. Вероятно февруари-март 2023г. ще се видим пак пред избирателните секции...
Преди дни написах, че през лятото на 2020г. останахме (ВМРО) в управлението, за да не стане това, което се случва в момента - тотална политическа турбуленция, хаос, анархия и реално анихилиране на политическия живот. За това си решение ще плащаме дълго и кърваво цената. Явно другите политически субекти са си направили извода, че държавническото мислене не винаги носи политически ползи и предпочетоха запазване на електоралния си потенциал пред защита на обществения интерес.
В момента единствената надежда е, че все пак Народното събрание ще успее да прокара някои закони и да гласува някакъв бюджет за 2023г. подчертавам - някакви, защото в никой случай от противопоставянето няма да се роди нещо кой знае какво разумно и фективно. Това би дало глътка въздух на икономиката и гражданите. Ако това не се случи ни чакат болезнени ноември и декември 2022г. и тежко начало на 2023г. Според мен фокусът в момента е спасяване на икономиката - и то на малкия и средния бизнес, който всъщност осигурява високата заетост и доходите. Липсата на мерки в тази посока, включително в енергийната и данъчната политика, буквално може да доведе до социален взрив и януари-февруари да имаме десетки хиляди гладни и озверели хора по площадите. 
Мимикрията с медиатори, контактни групи и прочие глупости (включително завъртането на фигурите на президента Банов и лицето Паси) по-добре да ни бъде спестена... Едва ли мнозинството българи виждат в тези две фигури нещо повече от доказани пропагандисти на външни за България интереси. И нещо друго - политика чрез посредници не се прави, правят се задкулисни сделки и далавери, срещу които номинално всички парламентарни партии уж се борят...
Бог да пази България, че ние нещо не я опазваме много-много...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.