Войната свърши (ако го искате)

Войната свърши (ако го искате)
24-12-2022г.
0
Данислава Делчева

Коледното примирие, феномен от Първата световна война, когато на Западния фронт – нещо ново: британци и немци заравят томахавките – оставят оръжието, излизат от окопите и спират войната. Понеже е Коледа. 

През ХХ век, в най-тъмните години, хората осъзнават, че да се биеш на фронта вече не е борба за родината, а е борба в името на политическите интереси на шепата управленци, които си играят на „Монополи“ върху географската карта с любезното съдействие на милионите хора, чиито живот струва колкото на пионка в „Не се сърди, човече“. 

Това осъзнаване достига своя връх на Коледа през 1914 година, когато враговете стават приятели, хранят се заедно, подаряват си подаръци, пеят и танцуват. 

Век по-късно се обръщаме наопаки – приятелите стават врагове. Радикализирахме се до степен на крайна омраза към хората, с които сме дишали един и същи въздух, създавали сме живот и сме мечтали заедно. Роднини, приятели, колеги, познати, съседи, съграждани, сънародници. 

Приемаме за достойно да трием „приятели“ от фейсбук, да се крием от общуване, да не искаме да си говорим. Започва нова ера на погнуса от човешкото, от основите, от смисъла на свързването. 

Днес цивилизацията започва все повече да съществува с обратен знак – живеем в цивилизация, в която глобализацията води до алиенация. 

Самотата днес има ново лице и то е внимание на всяка цена и с всички средства. Самотата на лицето, което си слага грим, без да знае, че този грим е гримът на клоуна. Циркът си тръгна, клоуните останаха. 

„Честито Рождество Христово“ чуваме все по-рядко, някак плахо и със срам, „Весела Коледа“ остава временният фаворит, но и той скоро ще се превърне в „Честит празник“ (днес видях вече такива дигитални картички). 

Губим думи, а с тях – губим и преживявания. Какъв празник? Какво празнуваме? Кой празнува? И най-вече: защо? Празнуват ли онези, които не вярват? Има ли в какво да вярваме напоследък? 

Вярвам в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало. Какво обаче повелява да стане свободната ни воля?

Струва ми се, че архивната снимка от Дейли мирър е коледната картичка, от която имаме нужда днес. За да търсим (и открием) любовта и светлината първо вътре в нас и чак след това да се огледаме наоколо. 

War is over (if you want it).

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.