Василев: Социалните пакети за миньорите - по 140 000 - 150 000 лв. на човек

Василев: Социалните пакети за миньорите - по 140 000 - 150 000 лв. на човек
30-09-2023г.
0
Лентата

"Днес правителството прие Плана за справедлив преход. Този план ще бъде изпратен на Европейската комисия утре. Това е буквално крайният срок, за да не загубим оставащите средства по Плана за справедлив преход. Миналата година загубихме над 100 милиона, защото планът не беше изпратен... Стандартните пакети са 24-месечни. В България обсъждахме с парламентарните партии, че те могат да бъдат до 36 месеца. Това означава, че един такъв пакет би бил между 140 000 - 150,000 на човек, на работник".

Това каза министърът на финансите Асен Василев след извънредното заседание на Министерския съвет, на което основна тема беше съдбата на въглищните централи по повод обсъжданите социални пакети за миньорите, които не желаят да продължат да работят в сектора. 

Той припомни, че проблемът с въглищната индустрия не е нов:

“От 2019 година датата 2038 е записана в нашето законодателство в енергийната стратегия, приета от тогавашния парламент. Това е датата, в която България трябва да затвори своето въглищно производство. Тази дата се запазва. Тя не е променена. Това, което виждаме в момента, в рамките на тази година е, че мините и ТЕЦ-овете са изправени пред финансови проблеми, защото себестойността на електроенергията, която произвеждат, е много висока спрямо пазарните цени и те не могат да реализират достатъчно енергия. Тези проблеми само ще се задълбочават в бъдеще!". 

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.