Денков: Никакво отлагане на плановете

Денков: Никакво отлагане на плановете
29-09-2023г.
0
Лентата

„Искам да призова всички протестиращи да се вслушат в това, което ще кажа сега. Това, което правим, е най-доброто възможно и за тях, и за държавата като цяло. Голяма част от техните искания днес се основават на невярна или изопачена информация. Крайният срок да се изпрати пакетът документи до Европейската комисия е събота, 30 септември.“ Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след края на днешното извънредно правителствено заседание, пише БТА.

Коментарът му е във връзка с обсъждането на Териториалните планове за справедлив преход за съдбата на въглищните централи, като използва случая са се обърне към протестиращите миньори и енергетици.

Министър-председателят каза, че никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуба на милиарди левове.

„В документите, които изпращаме, ясно е казано, че централите ще работят до 2038 г.“, каза още Денков.

„Трето – няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. По икономически причини постепенно, поетапно, някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто защото икономически няма да бъде възможно те да функционират повече“, заяви още Денков.

Именно за това е изключително важно да се създадат механизми, с които хората, които имат необходимата квалификация, да могат да намерят реализация в същия регион. Затова създаваме, буквално вече работим по тази тема, предприятие, което ще работи в същия регион за превръщане на териториите на мините в зони, в които е подходящо да се развива икономическа дейност, например индустриални зони, обяви той.

По думите на премиера новото предприятие трябва да бъде създадено до края на тази година.

Денков направи уточнението, че това бъдещо предприятие няма да иззема функции от мините, а ще работи в сътрудничество с работата на мините, за да се допълват, а не да се конкурират. Той добави, че очакванията са със създаването на тези зони за инвестиции да се появят нови и модерни компании, „които имат нужда от квалифицирана работна ръка, каквато е налична в този регион“.

Именно затова трябваше да проверим какъв е интересът и този тест показа, че интересът към тези региони от нови инвеститори е изключително голям. Това е важно за ЕК, за да позволи тези инвестиции да бъдат насочени към съответните региони, отбеляза също Денков.

По този начин имаме мините, които ще продължат да работят, и топлоелектрическите централи, новото предприятие, което ще бъде създадено до края на тази година, имаме инвеститори, които вече са заявили интерес, поясни той.

Премиерът обясни, че е трябвало да се обсъди опцията какво ще стане с тези работници, които не искат да продължат „с този тип дейност“. За това е имало разговори с ръководствата на двата основни синдиката е било договорено да има „сериозни социални пакети“. Денков каза, че такава е и практиката във водещите европейски икономики. „Когато има съществени сътресения в даден сектор, ако трябва да се закриват големи предприятия, се създават такива социални пакети“, добави той.

В края на изказването си премиерът отново призова протестиращите да спрат с протестите. Той се обърна към тях с думите: „Вашите представители трябва да дойдат тук на преговори, защото това е начинът да се търсят решения“. Министър-председателят апелира, ако протестите продължат, то те да се случват по законен начин и да не създават пречки за останалите граждани.

Денков уточни, че следващите два месеца предстоят преговори с ЕК. Според него това време е достатъчно, за да се конкретизират решенията, които вече са се очертали, по думите му, като обща рамка.

След 30 ноември ЕК трябва да представи на всички държавите членки това, което сме се договорили. И до края на декември всяка държава членка трябва да се е съгласила с това, което предлагаме. Ако това не се случи, тогава средствата ще се изгубят и последствията за тези региони ще бъдат изключително тежки, предупреди Денков.

Източник: kritichno.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.