Джъстин Трюдо се извини за приветствания украински нацист в чест на Зеленски

Джъстин Трюдо се извини за приветствания украински нацист в чест на Зеленски
29-09-2023г.
0
Лентата

Канадският премиер Джъстин Трюдо се извини, след като бившият председател на Камарата на общините Антъни Рота приветства нацистки ветеран по време на заседание, на което присъстваше и украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс. 

Агенцията забравя да отбележи, че Зеленски и Трюдо също приветстваха украинския нацист, докаран в Камарата на общините в чест на Зеленски, а целият канадски парламент се изправи на крака. 

Ройтерс също така изпуска и думите, с които Антъни Рота представи нациста от Вафен-СС като "ветеран от Втората световна война, който се е борил за независимост срещу руснаците."

Това беше грешка, която засрами дълбоко парламента и Канада", заяви Трюдо пред репортери и отбеляза, че скоро ще се изправи в Камарата на общините, за да поднесе официално "безрезервните извинения" на парламента за случилото се.

Инцидентът стана по време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в парламента на Канада в петък. Тогава сред гостите в пленарната зала, поканени заради гостуването на Зеленски, беше и украинец, който е бил член на нациските сили, добавя БТА.

Към него председателят на Камарата на общините Антъни Рота отправи приветствени слова. Но когато се разбра кой е бил този човек, се разрази истински скандал.

Реакция имаше и от страна на еврейски организации и Русия, а веднага последваха призиви за оставката на Рота.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.