Териториални планове за „справедлив“ преход на въглищните региони са скандални

Териториални планове за „справедлив“ преход на въглищните региони са скандални
28-09-2023г.
0
Гост-автор

Териториални планове за „справедлив“ преход на въглищните региони, които предстои да се приемат от МС в петък, са скандални.
Загубите от прехода ще са за работещите и живеещите във въглищните региони, а ползите за отбрани спонсори на ППДБ (виж снимките).
Получателите на големите суми от плана са поименно изредени, за да не стават грешки. Избрани без процедура. 
За тях преходът ще е наистина справедлив.

От друга страна в плана липсват каквото и да е намерение за инвестиции в преходни технологии за удължаване на живота на централите. Добрата идея за изграждане на водородна долина на територията на Марица - Изток и на предприятия, работещи на водород, могат да се осъществят, само ако в региона останат хора.
Производството на енергия от въглища може да спадне с 2/3 до 2026 година и с 90 на сто до 2030 г., а новите инвестиции ще се реализират най-рано 2035 година. Дотогава хората ще се разбягат и районът ще се превърне в икономическа пустиня. А технологичните инвеститори днес отиват там, където има технически кадри. Технологичният потенциал на въглищните райони се крепи на хората.  

Удължаването на живота на въглищните централи не е самоцел и не пречи на прехода. Напротив, ако не го направим, няма да останат хора и няма да има преход. Без хора, никакви инвеститори няма да дойдат и никакви водородни долини няма се случат. И това очевидно не разбират авторите на документите. Или не искат да го разберат. Защото нямат мисия да защитават интереса на регионите, на хората в тях и на енергетиката. Само за спонсорите си. Но това са Добрите сили. За съжаление всичко, за което се съмнявахме и предупреждавахме се случва.

Утре, един ден преди крайния срок, ще симулират обществено обсъждане. Без да е предварително обявено. За да кажат, че са обсъждани. И за да излъжат отново. Но вече никой не им вярва

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.