Руското посолство: Става дума за поредния опит на българското ръководство грубо да наруши международните си задължения в областта на контрола върху въоръженията

Руското посолство: Става дума за поредния опит на българското ръководство грубо да наруши международните си задължения в областта на контрола върху въоръженията
27-09-2023г.
0
Лентата

Изявление на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Руската Федерация относно предаването от Република България на Украйна на ракети за противовъздушни системи С-300.

Медиите публикуваха съобщения, че Народното събрание на Република България е одобрило предаването на ракети за зенитно-ракетните системи С-300 на режима в Киев.

През цялата история на двустранните отношения Съветският съюз, а впоследствие и Руската Федерация, са изграждали военнотехническо сътрудничество с България на принципите на взаимно уважение и доверие.

В съответствие с член 4 от Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България за военнотехническо сътрудничество от 5 септември 2002 г. прехвърлянето на трета страна на оръжие и военна техника, получени в резултат на двустранното военнотехническо сътрудничество, е неприемливо без предварителното писмено съгласие на Руската Федерация.

Така става дума за поредния опит на българското ръководство грубо да наруши международните си задължения в областта на контрола върху въоръженията, въпреки многократните пояснения от руска страна. Прехвърлянето на оръжие в зоната на военни действия в Украйна неминуемо ще доведе до допълнителна ескалация на конфликта и невинни жертви.

Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение с цел недопускане на нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.