ЕК: Войната в Украйна е заплашена от дезинформация. Да се затегне проверката на факти, особено в малките страни-членки

ЕК: Войната в Украйна е заплашена от дезинформация. Да се затегне проверката на факти, особено в малките страни-членки
26-09-2023г.
0
Лентата

Онлайн платформите в ЕС да увеличат инвестициите в проверката на фактите, най-вече в малките страни-членки и на малките езици в ЕС, поиска заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

По-късно днес трябва да бъде огласен докладът на платформите, подписали Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията.

Кодексът е подписан от 44 страни, включително най-големите онлайн платформи като "Фейсбук", "Гугъл", "Ютюб", "Линкд ин", "Тик-Ток". "Екс" ("Туитър") вече не е част от Кодекса, каза Йоурова. Това е и платформата с най-големи дезинформационни или подвеждащи постове.

"Едно от главните ми послания към подписалите страни е да бъдат наясно с контекста - руската война в Украйна и предстоящите европейски избори са специално заплашени от дезинформация. Рискът е особено сериозен", предупреди Йоурова.

Фалшиви новини съпътстват и насрочените за уикенда парламентарни избори в Словакия.

"Словакия беше избрана като страна, в която има плодородна почва за руския прокремълски наратив", каза тя. 

Борбата с фалшивите новини трябва да се води с оглед на Законодателния акт за цифрови услуги. Той е правно обвързващ и големите платформи трябва да го спазват, каза еврокомисарят.

От Комисията помолили компаниите да наблюдават специално съдържанието, свързано с войната в Украйна. Премахнати са предимно руски наративи, уточни еврокомисар Йоурова. Става дума за твърдения, че руснаците имали право да нападнат Украйна, защото украинците са фашисти, нямат право на живот и на своя страна. Това е доминиращият наратив още от нашествието в Крим през 2014 г.

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.