Кабинетът ще поправи "неволната грешка" за милиарди за въглищните региони

Кабинетът ще поправи
28-09-2023г.
0
Лентата

На извънредно заседание в петък Министерският съвет ще поправи допуснатата "неволна грешка" с "формалния избор" на фирмите, които ще усвояват над 3 милиарда лева по териториалните планове за трите въглищни региона - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Освен това ще бъде създадена нова парламентарна комисия, която да контролира изразходването парите, съобщава "Медиапул".

Така е потушено възникналото в сряда вечерта напрежение в "некоалициата" по повод одобрените териториални планове на заседанието на кабинета. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на депутата от ДПС Делян Пеевски в Народното събрание.

Премиерът Николай Денков потвърди, че е разговарял тази сутрин с тях по телефона и недоразумението е изчистено.

В сряда вечерта на извънредна пресконференция депутати от ГЕРБ съобщиха за инидикативен списък с фирми, които да усвоят европарите за трите въглищни региона.

Новата парламентарна комисия

Ще предложим заедно с ГЕРБ създаване на комисия за контрол на еврофондовете, каза Делян Пеевски пред журналисти в парламента.

Всичко по тези теми ще минава през парламента, ще прегледаме внимателно нещата, които се отнасят до проектите, свързани с териториалните планове, защото трябва да се решат проблемите на хората, допълни той. По думите му комисията няма да се занимава с фирми, а с правилата, по които да бъдат избирани за реализирането на проектите.

Бойко Борисов уточни, че подкомисията за контрол на еврофондовете ще стане комисия днес. Тя ще подготвя критериите за фирмите, които ще кандидатстват по териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни региона.

Подкомисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове се състои от петима депутати – по един от всяка парламентарна група. Неин председател е Деница Николова от ГЕРБ-СДС.

Поправка на "случайните грешки"

Напрежението в "сглобката" се повиши в сряда, след като станаха ясни плановете на правителството за разпределение на средствата, които ЕС отпуска за инвестиции в нови бизнеси, които да осигурят заетост в трите въглищни района.

Депутати от ГЕРБ-СДС обявиха на извънредна пресконференция списък с компании, които ще получат средства по инвестиционни проекти. Намекнаха, че някои от тях са близки до "Продължаваме промяната".

Премиерът Николай Денков отговори, че това са спекулации и става въпрос за фирми, които са заявили готовност за инвестиции във въглищните региони, като евентуално могат да получат съфинансиране от държавата.

Днес Борисов прочете изреченията от правителственото решение, които са довели до напрежението. Едно е "въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени". "Сиреч, дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях много близки до управляващите, които за нас е странно, че са се появили там", разясни Борисов, цитиран от БТА.

Другото притеснение е свързано с "формален процес на избор и оценка". Това по думите на Борисов означава, че сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над 3 млрд. лева, и които по-късно ще бъдат оценявани формално.

С това ние не сме съгласни, затова ще има комисия в парламента, която да разгледа всички тези неща, защото целта на териториалните планове е подпомагане на местата, където има проблем, каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, че вярва на акад. Денков и се надява, че "още в петък на Министерски съвет тези две изречения ще изчезнат".

Така, когато вече имаме одобрен териториален план, една компания ще кандидатства по трите основни принципа на ЕК и която спечели, съответно ще работи, каза Борисов.

Той смята, че грешката е била допусната неволно, а Денков го е уверил, че парите няма да отидат в предварително определени компании.

Денков: Изчистихме с Борисов недоразумението

Николай Денков потвърди, че е разговарял по въпроса с Бойко Борисов тази сутрин и смята, че недоразумението е изчистено. Това каза премиерът пред журнлисти след срещата си с еврокомисаря Илиана Иванова.

Денков каза още, че над 1.4 млрд. евро няма да влязат във вглищните региони, ако изпуснем срока, а в същото време те са важни за хората. Бългрия се забави с одобрението на териториалните планове и вече загуби 100 млн. евро по тях. Амбицията на правителството беше те да бъдат внесени до края на септември в Еврокомисията за одобрение.

ГЕРБ залитат по реториката на "Възраждане", която е срещу инвестициите, които трябва да се случат във въглищните региони за запазване на работните места на хората. Фирмите от индикативния списък са споделили своите инвестиционни намерения, но не са получавали средства, коментира пред журналисти Радослав Рибарски, депутат от "Продължаваме промяната".

По думите му по никакъв начин включването на фирми в индикативните списъци и заявяването на инвестиционните им намерения не ги прави бенефициент по териториалните планове.

Не е имало някакъв механизъм за отсяване, напротив - всеки, който е заявил някакво инвестиционно намерение, е намерил място в този индикативен списък с проекти, разясни Рибарски.

Според него е обезпокояващо, че едни инвеститори, които дръзват да споделят своите инвестиционни намерения, биват по този начин хулени. Това са големи фирми, които са поели ангажимент да инвестират в тези региони, посочи Рибарски.

Той отрече да е бил в "Металик" АД и не му е известно компанията да е била спонсор на ПП.

Депутатът поясни, че изискването да се съберат инвестиционни намерения, е именно по искане на Европейската комисия (ЕК), европейски регламент и тепърва предстои да бъде посочен и механизмът, по който ще се усвояват тези средства.

Рибарски обясни, че териториалните планове са механизъм на ЕК, а парламентарна комисия може да обсъжда всеки един въпрос, включително и критериите, на които да отговарят фирмите.

Стабилната "некоалиция"

"Аз мисля, че подобно управление е уникално в света. Уникално! Без коалиция, с некоалиция, а в същото време удържайки на толкова яростни атаки" - така Борисов коментира пред журналисти стабилността на управляващата "сглобка".

Той увери, че с другите политически лидери и с членовете на кабинета са в постоянен контакт и разговарят по изникващите проблеми и въпроси.

По думите му, той няма да иска промени в кабинета след местните избори.

Такива ще се случат, когато дойде време за ротацията на премиерите следващата година. Тогава ще се прецени и кои от министрите ще запазят постовете си и кои ще бъдат сменени.

Нинова: ГЕРБ и ПП се сбиха чий обръч от фирми да открадне парите

По повод скандала от БСП обявиха, че управляващите се провалят по трите им приоритета - Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ако някой е имал съмнения какво държи сглобката - днес би трябвало вече да прогледне. Това е разпределянето на порциите на властта и кражбата на обществени пари. Планът за възстановяване и устойчивост, за който проглушиха ушите на целия свят, за тях не е средство за модернизация на България, а е средство за лично забогатяване и облагодетелстване на обръч от фирми", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите в кулоарите на прламента.

Според нея се вижда ясно скандалът между управляващите за това, че от "Продължаваме промяната" (ПП) са записали в Плана за взстановяване и устойчивост свой кръг от фирми, които да получат големия пай от парите, свои спонсори и че другият партньор се е противопоставил на това.

По думите на Нинова 13-годишният порочен модел на управление на Борисов е заразил и ПП.

"Те се включиха в този модел и днес се избиха за това кой да вземе повече пари – лично и чрез фирми, а не за развитието на България и за добруването на българския народ",  каза Нинова.

Източник: Гласове, Медиапул

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.