Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от неделя, в България - частично

Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от неделя, в България - частично
29-09-2023г.
0
Лентата

Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври, съобщи Европейската комисия в петък. През февруари Съветът на ЕС даде ход на ратификацията на документа на Съвета на Европа за защита на жените срещу всички форми на насилие, въпреки че шест държави, сред които и България, все още не са го ратифицирали на национално ниво.

През юни Съветът на ЕС (представляващ държавите членки) одобри присъединяването на ЕС към конвенцията. Това стана без гласовете на България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, тъй като решението не изисква единодушие, те нямаха достатъчна сила да го блокират.

Шестте държави ще бъдат задължени да прилагат конвенцията само в частите й, които са обект на европейска компетентност. Те се отнасят до сътрудничеството по наказателноправни въпроси, обучението на служители, работещи с жени, обект на насилие, провеждане на кампании срещу насилието и предвиждането на санкции срещу извършителите, а също и членовете, свързани с убежището и забраната за връщане на жени, бягащи от насилие, в държавите им по произход.

По данни на ЕС всяка трета жена е била жертва на физическо или сексуално насилие от 15-годишна възраст.

"Твърде много от тях не го докладват. Твърде много нарушители остават ненаказани. Трябва да действаме и Истанбулската конвенция е нашият правен отговор за укрепване на правата на жените. Ще продължим да насърчаваме държавите членки да предприемат необходимите мерки за предотвратяване на насилието срещу жени и да гарантират ефективна защита и подкрепа за всички жертви", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова в петък.

България е подписала Истанбулската конвенция през 2016 г., но не я е ратифицирала. През 2018 г. Конституционният съд я обявява за противоречаща на българския основен закон с осем гласа и четири особени мнения.

Говорител на Европейската комисия заяви в петък, че споразуменията, сключени от ЕС, са задължителни за държавите членки, когато те действат по прилагане на европейското право.

Източник: dnevnik.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.