В Германия започнаха най-големите военновъздушни учения на НАТО

В Германия започнаха най-големите военновъздушни учения на НАТО
12-06-2023г.
0
Лентата

Най-големите военновъздушни маневри в историята на НАТО започнаха тази сутрин в германското въздушно пространство. В двуседмичните учения участват около 10 000 войници и 250 самолета от 25 държави, предаде ДПА.

Ръководено от германския Бундесвер, учението „Въздушен страж 2023“ ще продължи до 23 юни и цели да се отработи отблъскването на фиктивна атака на агресор от изток.

Въпреки че маневрите се провеждат, докато бушува война между Русия и евентуалната кандидатка за членство в НАТО Украйна, представители на германските ВВС казаха, че идеята за учението датира още от 2018 г., преди началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, започнала през 2022 г.

Германските военновъздушни сили заявиха, че искат да се избегне ескалация на напрежението с Русия.

"Правим всичко възможно, за да сме сигурни, че няма да има ескалация", каза Инго Герхарц, експерт от германските ВВС. Герхарц даде пример, като каза, че "няма да има никакви полети в посока Калининград".

Много хора, сред тях приближени на експерта, са му казали, че е "добре да покажем, че сме силни, че можем да се защитаваме и да изпратим много ясно послание: Територията на НАТО просто е червена линия", допълни той.

Маневрите съвпадат с пика на летните ваканционни самолетни пътувания и оценките доколко ще бъде нарушен гражданският въздушен трафик варират.

Инго Герхарц от германските ВВС каза, че закъсненията в гражданските полети ще са от порядъка на няколко минути, но Матиас Мас от профсъюза на авиодиспечерите смята, че ученията ще се отразят осезаемо върху гражданската авиация.

Три зони във въздушното пространство на ФРГ ще бъдат засегнати от маневрите: части от Северна Германия и Северно море, части от Източна Германия и Балтийско море и части от Югозападна Германия.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.