Зеленски потвърди началото на украинското контранастъпление

Зеленски потвърди началото на украинското контранастъпление
10-06-2023г.
0
Лентата

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на брифинг, че се извършват контранастъпателни и отбранителни действия срещу руските сили в Украйна и че украинските военни са положително настроени, предаде УНИАН.

"В Украйна се провеждат контранастъпателни и отбранителни действия, на какъв етап, няма да кажа подробно... Трябва да вярваме в нашите военни, а аз им вярвам. Ежедневно съм в контакт с нашите командири в различните направления", добави украинският президент.

"В момента всички са настроени положително. Предайте това на Путин", каза с усмивка Зеленски, застанал до пристигналия на посещение в Киев канадски премиер Джъстин Трюдо.

Руската армия от шест дни съобщава за масирани украински атаки, главно по южния фронт, отбелязва Франс прес. Вчера руският президент Владимир Путин каза, че украинските сили са започнали контранастъпление срещу руснаците, но заяви, че те няма да постигнат целите си и че понасят тежки загуби.

Украйна от месеци говори, че планира контраофанзива за отвоюване на окупираните от Русия територии на изток и на юг. Тя обаче пазеше стриктно мълчание относно извършваните операции и досега отричаше да е започнала основната си операция, отбеляза Ройтерс.

Британското министерство на отбраната казва, че Украйна е провела големи операции през последните 48 часа и че на места са били пробити руските отбранителни линии. "В някои райони украинските сили вероятно са напреднали бързо и са проникнали на предната линия на руската отбрана. В други напредъкът на украинските сили е бил по-бавен", се казва в изявление на ведомството.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.