Денков: Няма да пращаме войски в Украйна. Бюджетът ще е с до 3% дефицит, без да се вдигат данъци

Денков: Няма да пращаме войски в Украйна. Бюджетът ще е с до 3% дефицит, без да се вдигат данъци
11-06-2023г.
0
Лентата

"Активираха се фабриките за лъжи. Докато съм министър-председател, няма да изпращаме наши войски в Украйна. И в служебното правителство такова обсъждане не е имало. А въоръжението е в компетенциите на Министерството на отбраната, каза премиерът. В социалните мрежи се разпространяват много лъжи и непроверена информация" , това зави пред БНР министър-председателят Николай Денков и подчерта, че задача номер 1 на правителството е Бюджет 2023 и подготовка на Бюджет 2024.

"На базата на това, което виждаме в момента като разчетени разходи в бюджета, Асен Василев ме увери, че ще успее да запази всички социални плащания, няма да има увеличаване на данъците и ще представи бюджет в рамките на до 3% дефицит. Допълнително ще има някои плащания, които са свързани с нови политики, и въпреки това дефицитът ще бъде в рамките на до 3%". Денов уточни, че финансовият министър е заявил, че са осигурени средствата и от 1-ви юли ще бъдат увеличени пенсиите с 12%.

"Трябва да се разграничат политическите атаки от експертната същина", категоричен беше премиерът и подчерта, че хазната на държавата не е празна.

По думите му в капиталовите разходи ще има по-малко разходване на средства, защото няма достатъчно проектна готовност, и тези разходи ще бъдат по-малко от заложените в бюджета, внесен от служебното правителство:

"Бюджетът ще осигури капиталови разходи по региони, общините да се подготвят и за зимата. Два фонда ще бъдат създадени - в областта на спорта и в областта на културата. ...  Има политики, които ще задвижим веднага, но нека министрите да проведат първо разговорите за това с финансовия министър", съобщи министър-председателят.

"Има политически сили, "Възраждане" е най-ярката сред тях, които действат на принципа "Колкото по-зле за държавата, толкова по-добре за ръководството на партията", а дали е добре за хората, не ги интересува", коментира премиерът.

Денков припомни, че оставката на кабинета е била поискана на четвъртата минута след полагането на клетвата в парламента.

"Ако не беше избрано правителство, отново щяхме да сме на избори, щяхме да се чудим как да се подготвим за есента. Цената според мен си струва. Въпросът е да заработим като един отбор". Това каза в предаването "Неделя 150"  по БНР премиерът акад. Николай Денков.

"Има политически сили, които действат на принципа колкото по-зле за България, толкова по-добре за "Възраждане", каза той по повод твърдението, че 14 министри са избрани по списък от американското посолство.

Познавам повечето от министрите от години, нямам съмнение тях. Но всяко министерство трябва да се окомплектова като екип. Компромиси по отношение на министрите не е имало, ако е имало компромиси, те са как да обосновем публично съставянето на правителство, каза Денков.

За да бъде назначен зам.-министър, трябва да имаме съгласие от съответния министър и да бъде одобрен от мен и Мария Габриел, каза Денков. Трябва да има приемственост, независимо кой влиза и кой излиза, така че ходът на служебното правителство да освободи всички зам.-министри бе откровен саботаж, повтори Денков.

Някои проблеми не бяха казани  от служебното правителство - в селското стопанство, енергетиката, въпреки възторжения отчет, каза премиерът.

Той поздрави служебния министър Крум Зарков за заложените проекти за промяна на правосъдната система.

Длъжни сме да работим заедно с президента, работата на институциите е да загърбят всякакви емоции, заяви Денков.

Трябва да работим в много тесен синхрон с Народното събрание. Задача номер 1 е бюджет 2023 и подготовката на бюджета за 2024 г. Правилното планиране означава да имаме  не само бързи, но и средносрочни резултати. Още тази година трябва да се отворят два нови фонда - в областта на спорта и на културата, за изпълнение на проекти, съобщи Денков.

Във връзка със завръщането на Румен Спецов като началник на НАП премиерът Денков заяви:

"Той е назначен отново по една-единствена причина. първият път, когато беше на тази длъжност, той успя да осигури повече от 7 млрд. лева над това, което беше планирано в бюджета. Неговата роля е отново да затегне всички течове в бюджета, за да могат да се съберат средствата и да се осигурят плащанията. Тези течове може да са свързани с бизнес интереси и затова ще има атаки срещу него. Освен това, срещу г-н Спецов беше направена проверка, която завърши със заключението, че при него проблем няма. Сега има много активен главен прокурор, ако искат пак да направят проверка, ако кажат, че има проблем, ще обсъждаме. Но тогава проверката завърши със заключение, че при него няма проблем. Ако г-н Спецов не покаже резултати, каквито са очакваните от него, ще се търси по-добър специалист".  

Денков заяви, че трябва да има приемственост между правителствата и определи като "враждебен акт" освобождаването на всички заместник-министри в последния ден на служебното правителство:

"Това беше откровен опит за саботаж на работата на редовното правителство. ... Не е работа само да се похвалим с успехи, както направи служебното правителство. Когато идва нов екип, задължение на предишните е да обърнат внимание кои са проблемите, дори и да не е публично, за да могат да се решат".

Интервюто на Диана Янкулова с премиера Николай Денков в предаването "Неделя 150" можете да чуете тук.

Източници: БНР, "24 часа"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.