Турция: Искаме да се присъединим към БРИКС!

Турция: Искаме да се присъединим към БРИКС!
05-06-2024г.
0
Лентата

Република Турция би искала да се присъедини към международната организация БРИКС и съответният въпрос ще бъде обсъден на министерската среща в Нижни Новгород. Това заяви турският външен министър Хакан Фидан по време на посещението си в Китай. По думите му, цитирани от South China Morning Post, турската страна очаква да присъства на министерската среща на БРИКС в Русия.

Разбира се, ние бихме искали да станем член на БРИКС. Нека видим какво ще успеем да постигнем през тази година“, каза Фидан.

Понастоящем в БРИКС влизат Бразилия, Русия, както и Индия, Китай и Южна Африка, Иран, Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства.

По-рано вестник „Thansettakij“, позовавайки се на говорителя на канцеларията на тайландския министър-председател Чай Ватчаронг, писа, че ръководството на Банкок е одобрило проект на писмо относно плановете за присъединяване към БРИКС.

Беше отбелязано, че това ще помогне за разширяване на ролята на страната на международната арена. Освен това включването в БРИКС трябва да помогне на Тайланд да развие търговията, инвестициите, финансите, продоволствената и енергийната сигурност.

По-рано руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков изрази увереност, че САЩ провеждат задкулисна работа за подкопаване на БРИКС. Според него Вашингтон не харесва всичко, което е извън неговия контрол и противоречи на американското лидерство и хегемония.

Източник: Kritichno.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.